Image
Loading

«Δεν έχει τόσο αξία το ΤΙ κάνουμε όσο το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ το κάνουμε»

Δημήτρης Πισιμίσης

Ο άνθρωπος της καινοτομίας στην ΒIC ΒΙΟΛΕΞ

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Η Bic είναι μια εταιρία περίπτωση στη Γαλλία, αλλά το ίδιο ήταν και η Βιολέξ στην Ελλάδα. Η πρώτη εταιρία ιδρύθηκε το 1948 από έναν Ιταλό επιχειρηματία,  με γαλλική υπηκοότητα, στη Γαλλία και η δεύτερη ξεκίνησε στο Περιστέρι το 1952.
Στην πορεία, οι δύο εταιρίες συναντήθηκαν, και σε κάποια φάση συνέκλιναν οι παραγωγικές τους δραστηριότητες στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης ξυριστικών.

Η Βιολέξ, μπήκε στην ελληνική αγορά με τα περίφημα στην εποχή τους ξυραφάκια «Άστορ» και καινοτόμησες με  τις δύο αιχμών ξυριστικές λεπίδες. Από τα πρώτα της βήματα η εταιρία ήταν εξωστρεφής και το 1960 κατείχε ισχυρή θέση στη βαλκανική αγορά. Δίνοντας βάρος στην εξωστρέφεια, η εταιρεία το 1970 δημιουργεί το πρώτο της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, από το οποίο προέκυψε η μεγάλη εφεύρεση των ξυριστικών μιας χρήσης.

Το 1975 στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Περιστέρι ξεκίνησε η παραγωγή για όλο τον κόσμο του απορριπτόμενου ξυριστικού μιας χρήσεως BIC. Στην συνέχεια χτίστηκαν εργοστάσια ξυριστικών στην Γαλλία, Αμερική, Βραζιλία και πιο πρόσφατα Μεξικό.

Από την πλευρά του, ο γεννημένος στο  Τορίνο της Ιταλίας το 1914 Marcel Bich, γόνος οικογένειας ευγενών και βαρώνος ο ίδιος, το 1944, με τον συνεργάτη του Γάλλο μηχανικό Edouard Buffard,  αγοράζουν ένα άδειο εργοστάσιο στο προάστιο Κλισύ του Παρισιού και ξεκινούν με την παραγωγή φθηνών θηκών και δοχειων με μελάνι για στυλό και μολύβια.

Δύο χρόνια αργότερα όμως, οι δύο συνεταίροι, παρατηρώντας το κανάλι που έκανε ο τροχός ενός καροτσιού στο έδαφος, κατάλαβαν ότι μπορούσαν να φέρουν την ανατροπή στον κόσμο της γραφής. Ακριβώς όπως ο τροχός διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων, μια μπίλια σε στυλό θα απάλλασσε αυτόν που γράφει από τους περιορισμούς της μύτης του στυλό με μελάνι. Η γραφή θα γινόταν πιο ρευστή και βέβαια φθηνότερη.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα έτσι, ο βαρώνος Marcel Bich αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το στυλό έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ούγγρο László Bíró, που παρήγαγε τέτοια στυλό από το 1943 στην Αργεντινή. Χρησιμοποιώντας ελβετικά εργαλεία ωρολογοποιίας επινόησε μια διαδικασία κατασκευής που παρήγαγε μπίλιες από ανοξείδωτο χάλυβα για την άκρη του στυλό που είχε μελάνι διαρκείας.  Το στυλό Bic Cristal ήταν το πρώτο του προϊόν το 1950 που σύντομα έγινε παγκόσμιο best-seller και παραμένει ως τέτοιο

Τα στυλό Bic είχαν γίνει κορυφαίο επώνυμο προϊόν και η επιτυχία τους γέννησε και άλλες νέες ιδέες.Το 1972 έτσι ακολούθησε ο αναπτήρας μιας χρήσης και το 1974 έρχεται ο γάμος με τη Βιολέξ και λανσάρονται τα ξυριστικά μιας χρήσης.

Μπορούμε να πούμε έτσι ότι ο γάμος της ΒΙΟΛΕΞ με την BIC έμελλε να αλλάξει τις ανθρώπινες συνήθειες εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο καθώς και την ιστορία του ξυρίσματος. Οι Έλληνες έβαλαν την υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδων και οι Γάλλοι την διεθνή ισχύ τους στην παγκόσμια αγορά. 

Η BIC δεν είχε ξυριστικά αλλά είχε κάνει την δική της Παγκόσμια Επανάσταση με τα στυλό και τους αναπτήρες, μιας χρήσεως. Μια ιδέα που ταίριαζε απόλυτα στην φιλοσοφία της.
Το 1975 στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Περιστέρι ξεκίνησε η παραγωγή για όλο τον κόσμο του απορριπτόμενου ξυριστικού μιας χρήσεως BIC. Στην συνέχεια χτίστηκαν εργοστάσια ξυριστικών στην Γαλλία, Αμερική, Βραζιλία και πιο πρόσφατα Μεξικό.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2000 και μετά η Βιολέξ ελέγχεται 100% από τον όμιλο BIC, στον οποίον η οικογένεια του βαρώνου που είχε 11 παιδιά, διαθέτει το 100% και το ηγετικό μάνατζμεντ.

«Μετά την εξαγορά το 2000, κάναμε την δεύτερη επανάσταση της ΒΙΟΛΕΞ - αλλάξαμε την τύχη και την ιστορία των ξυριστικών της BIC για δεύτερη φορά μετά το 1974. Κάναμε ξανά καινοτόμο την εταιρία. Μία εταιρία που να μπορεί να παράγει και να αναπαράγει καινοτόμα προϊόντα.

Κατακτήσαμε και πάλι τις διεθνείς αγορές, βγάζοντας πάνω από 5 νέα επιτυχημένα προϊόντα στην Παγκόσμια αγορά κάθε χρόνο.
Υπερδιπλασιάσαμε τις πωλήσεις αλλά και τα ξυριστικά της BIC παγκοσμίως!», τονίζει ο Δημήτρης Πισιμίσης, ψυχή της BIC VIOLEX.

Χημικός Μηχανικός, με σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία, Μάστερ στα Πολυμερή υλικά, Manchester University (UMIST) και Διδακτορικό στα Σύνθετα Υλικά, Ο Δημ. Πισιμίσης σπούδασε επίσης επιχειρηματικότητα και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στους WardleStorey αναπτύσσοντας ηχομονωτικά διαχωριστικά για την RollsRoyce και lmperialChemicaIlndustries (ICI, τώρα AstraZenecca) στην Μεγάλη Βρετανία.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από ένα μικρό διάλλειμα ως Επίκουρος Καθηγητής των ΤΕΙ, και Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης, επέστρεψε στον αγαπημένο του Ιδιωτικό Τομέα, εντάχθηκε στην BIC VIOLEX το 1995 ως Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης των Ξυραφιών.
Στη συνέχεια, αναρριχήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (2008) για να γίνει  από το 2002 και μετά παγκόσμιος Διευθυντής Ξυραφιών για το σύνολο του Ομίλου BIC.

Αυτή η θεαματική και βεβαίως αξιοκρατική άνοδος του στον Όμιλο BIC, οδήγησε στο να επιλεγεί το 2014 Manager of the Year από την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων και το 2015 να είναι και πρώτος αντιπρόεδρος του ομίλου BΙC, ως Παγκόσμιος Βιομηχανικός Διευθυντής των 20 και πλέον εργοστασίων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που εντυπωσιάζει στον Δημήτρη Πισιμίση, είναι η πεποίθηση του για την ικανότητα των Ελλήνων να επιχειρούν και ως εκ τούτου να καινοτομούν.
«Ως λαός, τονίζει με πείσμα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ομίλου BIC, έχουμε ατομικές αρετές που σπάνια βρίσκεις σε άλλον λαό!

Μέσα στον καθένα μας βρίσκεται κρυμμένος ένας Ομηρικός Οδυσσέας: Εφευρετικότητα- πρωτοβουλία - καινοτομία - φαντασία – έξυπνος λαός! Αλλά είμαστε ατομιστές!
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ξεδιπλώνεις αυτό το ταλέντο του Έλληνα. Πώς κάνεις τον σύγχρονο Νεοέλληνα, να ξυπνήσει μέσα του ο πραγματικός του εαυτός, ο Ομηρικός Οδυσσέας, ώστε να προκύπτει ο Καινοτόμος Έλληνας;

Η καινοτομία χρειάζεται έμπνευση αλλά για να εμπνεύσεις κάποιον είναι αναγκαία:
 • ένα διαφορετικό στυλ Ηγεσίας. 
 • Αλλά και ένα άλλο περιβάλλον εργασίας.

Και αυτό κάναμε εμείς στην BIC VIOLEX, δημιουργήσαμε μια διαφορετική Κοινωνική Αρχιτεκτονική:

Στα 170 στρέμματα της δικής μας νησίδας καινοτομίας, φτιάξαμε ένα οργανωμένο, ένα δομημένο περιβάλλον εργασίας, όπου υπάρχουν κανόνες, νόμοι που διέπουν τις λειτουργίες και που ισχύουν για όλους. Επιβάλαμε λοιπόν κανόνες και συστήματα.

Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό, διότι στον Έλληνα δεν αρκεί να του ορίσεις τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας του, μόνο, χρειάζεται να τον αφήσεις ελεύθερο να δημιουργήσει, να αυτενεργήσει, να ξεδιπλώσει τα πολύπλευρα ταλέντα του, να αυτοαναπτυχθεί. . Μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον,όπου συνδυάζονται ελευθερία και υπευθυνότητα ο ατομισμός, που είναι η μεγάλη μας αδυναμία ως λαού, μετατρέπετε σε συγκριτικό πλεονέκτημα και άρα γίνεται αρετή! Γίνεται καινοτομία! Τότε και μόνο τότε ο Έλληνας μεγαλουργεί!

Όλα αυτά όμως απαιτούν ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας! Ένα μη αρχηγικό μοντέλο Ηγεσίας. Περάσαμε από ένα αντι-καινοτομικό ξεπερασμένο μοντέλο διοίκησης από το Command & Control Management σε ένα μη αρχηγικό μοντέλο Ηγεσίας, ένα πιο αποκεντρωμένο, ανθρωποκεντρικό στυλ διοίκησης αξιοποιώντας στο έπακρο αυτό που είναι για εμένα το κυρίως ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, η υπεροχή του ανθρώπινου δυναμικού μας: Το ταλέντο του Έλληνα.

Δεν μπορείς να δώσεις εντολή Καινοτόμησε τώρα! Στον Έλληνα χρειάζεται να του τονώσεις το ΕΓΩ! Δεν θέλει καταπίεση και μικρομάνατζμεντ. Του αφαιρείς την πρωτοβουλία. Του σκοτώνεις τον εγωισμό και τον ατομισμό! Ο ατομισμός του γίνεται εμπόδιο πλέον και όχι πλεονέκτημα.»

Στη βάση λοιπόν μιας απολύτως δημιουργικής λογικής, ο Όμιλος BIC VIOLEX, λειτουργεί με αποκεντρωμένη διοίκηση και αναθέτοντας σημαντικά έργα σε νέους μηχανικούς, με φαντασία και νεωτεριστική προδιάθεση. «Με τον τρόπο αυτόν, τονίζει ο Δημήτρης Πισιμίσης, καταφέρνουμε να κατεβάζουμε συνεχώς νέες ιδέες και να ανανεώνουμε τα προϊόντα μας, να προσαρμοζόμαστε, να αλλάζουμε συνεχώς.

Αυτή είναι η στρατηγική μας που την αποκαλούμε innovate innovation! Τα σύνθετα προβλήματα σήμερα απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις. Για να επιτύχεις κάτι νέο, χρειάζεσαι νέο τρόπο σκέψης, νέα νοοτροπία, νέα κουλτούρα, ένα νέο παράδειγμα. Και αυτό το διαφορετικό mindset, που μας καθοδηγεί στην καθημερινότητα μας, δεν αφορά μόνο το τμήμα Ε&Α αλλά όλους τους ανθρώπους της εταιρίας:
Και αυτό είναι το DNA της BICVIOLEX, η καινοτομία της, η επιτυχία της η ανταγωνιστικότητα της!

Για εμάς δεν έχει αξία το ΤΙ κάνουμε, όσο έχει το ΠΩΣ και κυρίως το ΓΙΑΤΙ το κάνουμε. Είχαμε ένα όραμα: όχι μόνο να κατακτήσουμε τον κόσμο με τα value for money προϊόντα μας από εδώ από την Ελλάδα, αλλά να το καταφέρουμε αυτό μέσα από το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον της χώρας μας. Και το καταφέραμε!»

Και αυτή η τελευταία πρόταση, σίγουρα συμπυκνώνει τη χαρά και την σιγουριά που αισθάνεται ένας πετυχημένος άνθρωπος.

Η σημαντική επιτυχία ξεκινά με την πεποίθηση. Η πεποίθηση αποτελεί το θεμέλιο της δράσης. Βλέπετε, τίποτε δε συμβαίνει μέχρι να πιστέψει ο άνθρωπος. Όταν πιστεύεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι. Και καθώς αρχίζεις να σκέφτεται το γιατί και πώς να φανείς σημαντικός, αρχίζεις να επανεκπαιδεύεις τον εγκέφαλο. Από τη στιγμή που πιστεύεις πως οι πράξεις σου μπορούν να έχουν αντίκτυπο στους άλλους, αναλαμβάνεις την ευθύνη να διασφαλίσεις πως οι πράξεις σου είναι συνεπείς και συμβατές με τον αυθεντικό εαυτό σου.

Όμως ο σπόρος της επιτυχίας δεν πρόκειται να αναπτυχθεί από μόνος του. Χρειάζεται καλλιέργεια και φροντίδα, χρειάζεται μια νέα νοοτροπία και σκληρή δουλειά. Τα ζιζάνια του αρνητισμού, της απογοήτευσης και της σύγχυσης πρέπει να ξεριζωθούν, κι ο σπόρος να φυτευτεί ξανά σε ένα περιβάλλον, το οποίο προκαλεί το άτομο να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Τότε θα ανακαλύψει ο καθένας σας πως διέθετε από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα συστατικά της σημαντικής επιτυχίας

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.