Image
Loading

Η Τέιλορ Σουίφτ και η σαρωτική δύναμη των «Swiftonomics»

TAYLOR MANIA

Η συναυλία της στο Σιάτλ προκάλεσε έναν μικρό σεισμό 2,3 ρίχτερ και οι παγκόσμιοι ηγέτες ανταγωνίζονται για την προσοχή της - Tι κινεί το «Taylor Swift Effect»

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Όταν ο Chris Galvin έψαχνε για εισιτήρια της Taylor Swift για την 13χρονη κόρη του, Lily, το περασμένο καλοκαίρι, το καλύτερο που μπορούσε να βρει ήταν ένα ζευγάρι προς 2.000 δολάρια συν μια θέση σε ένα πάρκινγκ 10 λεπτά με τα πόδια από τη συναυλία προς σχεδόν 500 δολάρια. Αυτό ίσχυε για τη συναυλία που βρισκόταν πιο κοντά στο σπίτι τους - το Levi's Stadium στη Σάντα Κλάρα, μια πόλη της Silicon Valley που βρίσκεται στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο - όπου η Swift εμφανίστηκε στα τέλη Ιουλίου.

Ο Galvin δεν είχε κινηθεί αρκετά γρήγορα για να βρει φθηνότερα εισιτήρια. Πριν καν γίνουν διαθέσιμα προς αγορά, οι συναυλίες αναμένονταν τόσο πολύ που η πόλη ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι θα άλλαζε προσωρινά το όνομά της σε "Swiftie Clara". Η Swift μάλιστα ανακηρύχθηκε επίτιμη δήμαρχος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Αφού απευθύνθηκε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και ξόδεψε 500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των τελών, ο Galvin κατάφερε να εξασφαλίσει δύο εισιτήρια της τελευταίας στιγμής για μια παράσταση στις αρχές Αυγούστου στο SoFi Stadium στο Inglewood, μια πόλη στην κομητεία του Λος Άντζελες που απέχει περισσότερο από 560 χιλιόμετρα από το σπίτι του.

Ο Galvin εξέπληξε την κόρη του με την είδηση ότι θα πήγαιναν στο Λος Άντζελες λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση.

"Το οδικό ταξίδι, το να στέκεσαι στην ουρά για τα εμπορεύματα και η συνολική εμπειρία αποδείχθηκαν πολύ διασκεδαστικά", λέει. "Δεν θα ξεχάσω ποτέ να μοιραστώ αυτή την εμπειρία μαζί της. Ήταν τόσο ωραίο να τη βλέπω να τραγουδάει, να χορεύει και απλά να είναι γεμάτη δέος για την πρώτη της πραγματική συναυλία".

Σήμερα είναι στέλεχος μουσικής τεχνολογίας, ο Galvin ήταν επαγγελματίας DJ στη Νότια Καλιφόρνια κατά τη δεκαετία του 1990. Αν και η μουσική της Swift δεν είναι παρόμοια με αυτή που έπαιζε στα underground raves, λέει ότι η ατμόσφαιρα στο σόου της Swift στο SoFi Stadium θύμιζε το ήθος PLUR (peace, love, unity, respect) της παλιάς σχολής της rave σκηνής στο Λος Άντζελες.

"Η θετική ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη", λέει ο Galvin. "Τυχαίοι Swifties απλά πλησίαζαν τη Lily, έπιαναν κουβέντα και τη ρωτούσαν αν ήθελε να ανταλλάξουμε [βραχιόλια φιλίας]".

Η κόρη του έκανε κάποιες μόνιμες σχέσεις και οι μητέρες των νεαρών θαυμαστών του έδωσαν αρκετά βραχιόλια φιλίας που θύμιζαν rave, με φράσεις όπως "Swiftie Dad" γραμμένες με χάντρες.

Τα βραχιόλια φιλίας είναι μεγάλη υπόθεση μεταξύ των Swifties. Οι θαυμαστές άρχισαν να ανταλλάσσουν βραχιόλια φιλίας αφού τραγούδησε γι' αυτά στο You're on Your Own, Kid στο άλμπουμ της το 2022, Midnights: "Γιατί υπήρχαν σελίδες που γύρισαν με τις γέφυρες που κάηκαν / Ό,τι χάνεις είναι ένα βήμα που κάνεις / Γι' αυτό φτιάξε τα βραχιόλια φιλίας, πάρε τη στιγμή και γεύσου την / Δεν έχεις λόγο να φοβάσαι".

Swift mania

Αλλά αυτό που είναι πλέον γνωστό ως το φαινόμενο Taylor Swift εκτείνεται πολύ πέρα από τη μανία για τα βραχιόλια φιλίας. Οι έξι συναυλίες που έδωσε στο SoFi, όπου ο Galvin και η κόρη του πήγαν να την παρακολουθήσουν, δημιούργησαν περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό, φόρους και επιπλέον θέσεις εργασίας για την κομητεία του Λος Άντζελες, σύμφωνα με ειδική έκθεση του Center for Jobs.

Το φαινόμενο "Swiftonomics" έχει κάνει χώρες να ανταγωνίζονται για την προσοχή της. Όταν δημοσιεύτηκε ο αρχικός κατάλογος των ημερομηνιών της περιοδείας της τον Ιούνιο του 2023 χωρίς να αναφέρεται ο Καναδάς, Καναδοί βουλευτές κατέθεσαν παράπονο στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων κάνοντας λόγο για "σνομπ". Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau εξέδωσε εσπευσμένα πρόσκληση και, ένα μήνα αργότερα, έξι ημερομηνίες για το Τορόντο και τρεις για το Βανκούβερ προστέθηκαν στον κατάλογο των ημερομηνιών της διεθνούς περιοδείας για το 2024.

Η Swift έλαβε επίσης προσκλήσεις από τον πρόεδρο της Χιλής, τον δήμαρχο της Βουδαπέστης και τον ηγέτη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη. Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας, Γκραντ Ρόμπερτσον, αποχώρησε από τον διαγωνισμό για την προσέλκυση της Σουίφτ, λέγοντας ότι δεν είχε την πολυτέλεια να επενδύσει δημόσιο χρήμα σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η Swift ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς για το 2023 από το περιοδικό Time.

Η άνοδος της Τέιλορ Σουίφτ ήταν αστρονομική και είναι μια ιστορία που έχει μεγάλη απήχηση στους έφηβους θαυμαστές της, αν και θαυμαστές όλων των ηλικιών θεωρούν τους εαυτούς τους "Swifties". Η 34χρονη γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια και μετακόμισε στο Νάσβιλ του Τενεσί, με φιλοδοξίες για την κάντρι μουσική σκηνή σε ηλικία 14 ετών. Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της στα 16 της το 2006.

Αυτό το πρώτο άλμπουμ ήταν επιτυχία τόσο στο Top Country Albums (όπου πέρασε 24 εβδομάδες στο νούμερο ένα) όσο και στο Billboard 200, όπου έφτασε στο νούμερο πέντε και παρέμεινε στο pop chart για 284 εβδομάδες - σχεδόν πεντέμισι χρόνια. Παρέμεινε πιο εμφανής στον κόσμο της country μουσικής για αρκετά χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το 1989, το πρώτο της ανοιχτά ποπ άλμπουμ, το 2014.

Κατά κάποιο τρόπο, οι θαυμαστές φαίνεται να ταυτίζονται έντονα με τις καλά τεκμηριωμένες ερωτικές μάχες της Swift, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια της για να ξεπεράσουν τις δικές τους δύσκολες εμπειρίες- άλλοι θαυμάζουν ιδιαίτερα τη μετάβασή της από την country στην mainstream pop μουσική με τους δικούς της όρους. Οι νεαρές γυναίκες λένε ότι μεγάλωσαν νιώθοντας εμπνευσμένες από μια γυναίκα που έθεσε νέα πρότυπα για τον εαυτό της και τους άλλους στον επιχειρηματικό τομέα, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια διαρκή εντύπωση αυτοδυναμίας.

"Θεωρώ ότι είναι ωραίο και ισχυρό το γεγονός ότι μπορεί να ξαναηχογραφήσει όλα τα παλιά της άλμπουμ και να ενθαρρύνει τους θαυμαστές της να τα ακούσουν", λέει η Lily Galvin. "Δείχνει τη δύναμη και την ανεξαρτησία της ως γυναίκα και καλλιτέχνης. Μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι λειτουργεί ως πρότυπο για τόσους πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, δημιουργεί σπουδαία μουσική και φαίνεται να είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος".

Παίρνοντας πίσω τον έλεγχο

Πράγματι, είναι η επιχειρηματική δεινότητα της Swift, η οποία περιλαμβάνει την επανεγγραφή των έξι πρώτων άλμπουμ της προκειμένου να πάρει πίσω τον έλεγχο των master ηχογραφήσεων, που την έχει καταστήσει μια διαγενεακή έμπνευση για τις γυναίκες τόσο εντός όσο και εκτός της μουσικής βιομηχανίας

Το 2019, η πρώην δισκογραφική της εταιρεία, Big Machine Records, είχε στην κατοχή της τα masters των αρχικών άλμπουμ και ο ιδιοκτήτης της τα πούλησε σε μια εκδοτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Scooter Braun, πρώην μουσικό μάνατζερ του Justin Bieber και του Kanye West, για τον οποίο η Swift ισχυρίστηκε ότι την εκφόβισε πολλές φορές στην καριέρα της. Έτσι, τα ηχογράφησε όλα εκ νέου.

"Όπως όταν η Kim Kardashian ενορχήστρωσε να διαρρεύσει ένα παράνομα ηχογραφημένο απόσπασμα μιας τηλεφωνικής συνομιλίας και στη συνέχεια ο Scooter έβαλε τους δύο πελάτες του μαζί να με εκφοβίσουν διαδικτυακά γι' αυτό", εξήγησε σε ανάρτησή της στο Tumblr το 2019.

"Ή όταν ο πελάτης του, ο Kanye West, οργάνωσε ένα μουσικό βίντεο εκδικητικού πορνό που γυμνώνει το σώμα μου. Τώρα ο Scooter με απογύμνωσε από το έργο της ζωής μου, το οποίο δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσω. Ουσιαστικά, η μουσική μου κληρονομιά πρόκειται να βρεθεί στα χέρια κάποιου που προσπάθησε να τη διαλύσει".

Στο μήνυμα στο Tumblr, η Swift είπε στους θαυμαστές της ότι τα νέα άλμπουμ Taylor's Version θα είναι η "πιο υγιεινή επιλογή" για να τα αγοράσουν. Προειδοποίησε τους άλλους καλλιτέχνες να βεβαιωθούν ότι προστατεύουν τα προσωπικά τους δικαιώματα πριν υπογράψουν συμβόλαια που δεν είναι προς το συμφέρον τους - όπως το πρώιμο δισκογραφικό της συμβόλαιο, το οποίο δεν της έδινε την κυριότητα του δικού της καταλόγου.

"Ευτυχώς, τώρα έχω υπογράψει σε μια εταιρεία που πιστεύει ότι πρέπει να μου ανήκει οτιδήποτε δημιουργώ", έγραψε. "Και ελπίζω ότι οι νέοι καλλιτέχνες ή τα παιδιά με μουσικά όνειρα θα το διαβάσουν αυτό και θα μάθουν πώς να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους σε μια διαπραγμάτευση. Αξίζετε να σας ανήκει η τέχνη που κάνετε".

Ένα οικονομικό φαινόμενο

Το διεθνές σκέλος της περιοδείας "The Eras Tour" της Taylor Swift επιστρέφει τον Φεβρουάριο με τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Tokyo Dome της Ιαπωνίας και ολοκληρώθηκε με τρεις διανυκτερεύσεις στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.

Το Pollstar εκτιμά ότι το Eras Tour έχει ήδη αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων μετά από μόλις 60 συναυλίες και 4,35 εκατομμύρια εισιτήρια που έχουν πουληθεί, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρότινος το Farewell Yellow Brick Road Tour του Elton John, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε 328 παραστάσεις μεταξύ 2018 και 2023 και απέφερε 939 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι μια εκθετική διαφορά όσον αφορά τον αριθμό των συναυλιών που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ο κάθε καλλιτέχνης. Οι πωλήσεις εισιτηρίων από τις εμφανίσεις της Swift το 2024 αναμένεται να αποφέρουν άλλα 1 δισ. δολάρια. Taylor Swift: The Eras Tour concert film κόστισε 15 εκατ. δολάρια για την παραγωγή της και ξεπέρασε τα 250 εκατ. δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις τον Νοέμβριο και έγινε η πιο κερδοφόρα συναυλιακή ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter.

Καθώς το Eras Tour συνεχίζει το πρόγραμμα των συναυλιών του σε όλο τον κόσμο το νέο έτος, η Swift είναι πιθανό να συνεχίσει να παράγει περισσότερα χρήματα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αρκετών χωρών.

Η γοητεία που την περιβάλλει δεν έχει περιοριστεί στους σχολιαστές της μουσικής βιομηχανίας και στις φυλλάδες. Η Washington Post χρησιμοποίησε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για να αναφέρει ότι έβγαλε περισσότερα από το ετήσιο οικονομικό προϊόν 42 χωρών το 2022.

Ο Economist το πήγε ένα βήμα παραπέρα και διεξήγαγε έρευνα για τις περιοδείες της Swift και της επίσης παγκόσμιας ποπ σταρ και φίλης της Beyoncé το 2023 για να διαπιστώσει αν υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό (συμπέρασμα: δεν τον υποδαυλίζουν).

Στην πραγματικότητα, μόνο τα αθλητικά γεγονότα τείνουν να ενισχύουν τις παρεπόμενες δαπάνες γύρω από τα μεγάλα γεγονότα, λένε οι οικονομολόγοι. Αλλά βέβαια, η Swift έχει να κάνει και με το να δίνει ώθηση στα σπορ -τουλάχιστον στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Η εκκολαπτόμενη ρομαντική σχέση της με τον στενό επιθετικό των Kansas City Chiefs Travis Kelce έχει ενισχύσει την τηλεθέαση του NFL στις ΗΠΑ από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τους αγώνες τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, η τηλεθέαση του αγώνα των Chiefs με τους New York Jets την 1η Οκτωβρίου που μεταδόθηκε στο Sunday Night Football ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει σημειωθεί σε όλη τη σεζόν με 27 εκατομμύρια προβολές, αριθμός που ξεπερνά μόνο το Super Bowl του περασμένου Φεβρουαρίου. Η τηλεθέαση από γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 12 έως 35 ετών εκτοξεύθηκε σημαντικά, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών. Φαίνεται ότι οι θαυμαστές της Swift παρακολουθούν μαζικά τους αγώνες των Chiefs με την ελπίδα να δουν τη Swift να παρακολουθεί από το skybox.

Τέλειος συγχρονισμός

"Η Τέιλορ Σουίφτ έχει συγχρονίσει τέλεια τις συναυλίες της σε μια περίοδο όπου η κορύφωση των καταναλωτικών δαπανών και η κορύφωση των ποσοστών απασχόλησης αποτελούν πραγματικά ουσιαστικό προσδιοριστικό στοιχείο της τρέχουσας οικονομίας μας. Σε έξι μήνες από τώρα, πιθανότατα δεν πρόκειται να δούμε περιοδείες αυτού του μεγέθους", δήλωσε στο CBC τον Ιούνιο του 2023 η Frances Donald, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Investment Management και δηλωμένη Swiftie. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο ενθουσιασμός που νιώθουν οι άνθρωποι για τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται και να γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο μετά τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19 θα εξαντληθεί.

Για τις εταιρείες, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και τις διασημότητες, η προβολή μιας σύνδεσης με το Swift, όσο αδύναμη και αν είναι, έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο μάρκετινγκ και δημιουργίας θολούρας τόσο στα κοινωνικά όσο και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

"Are you a Swiftie?" ρώτησε η NASA σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Οκτώβριο του 2022. "Κι εμείς είμαστε!", συνέχισε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, πριν περιγράψει ένα ακραία περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Swift Observatory του Neil Gehrels.

Η Σουίφτ δεν έχει ακόμη δώσει το όνομά της σε αστερισμό, αλλά, πίσω στον πλανήτη Γη, μια συναυλία στο Σιάτλ σημείωσε νέο ρεκόρ… σεισμικής δραστηριότητας, όταν οι οπαδοί της που χόρευαν προκάλεσαν το ισοδύναμο ενός σεισμού μεγέθους 2,3 βαθμών στο στάδιο Lumen Field, το οποίο χωράει 70.000 άτομα.

Έχει αναφερθεί ακόμη και για την ονομασία ενός νέου είδους. Σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από το ZooKeys, ο εντομολόγος Derek Hennen αναγνώρισε ένα αρθρόποδο που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως και το ονόμασε Nannaria swiftae, με λαϊκή ονομασία Swift twisted-claw millipede.

Ο Hennen φέρεται να δήλωσε ότι η μουσική της Swift είχε ανακουφίσει "κάποιες δύσκολες στιγμές" στη ζωή του και ότι έπαιζε τη μουσική της κατά τη διάρκεια μιας αναζήτησης 17 πολιτειών για να βρει ανεξερεύνητες σαρανταποδαρούσες. Η καστανόξανθη και πορτοκαλί Nannaria swiftae, έγραψε, ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε "μεσογειακά δάση με κώνειο, σφενδάμι, βελανιδιά, τουλίπα, φουντουκιά και πεύκο" στο Fall Creek Falls State Park στο Τενεσί και σε τρεις κομητείες της πολιτείας. Ο Χένεν το ονόμασε σε αναγνώριση του "ταλέντου της Σουίφτ ως τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας και σε εκτίμηση της απόλαυσης που έχει προσφέρει [σε μένα] η μουσική της".

Αν και ο πλήρης παγκόσμιος οικονομικός (και σεισμικός) αντίκτυπος της Swift μπορεί να μην έχει ακόμη μετρηθεί και εξηγηθεί με ακρίβεια, η τεράστια πολιτιστική της επιρροή είναι ευκολότερο να γίνει αντιληπτή, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια αίσθηση βινυλίου

Σύμφωνα με το Billboard, το Midnights της Swift ήταν το νούμερο ένα άλμπουμ του 2022 σε όλες τις μορφές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 10ο στούντιο άλμπουμ της ήταν ένας από κάθε 25 από τους περισσότερους από 41 εκατομμύρια δίσκους βινυλίου που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά, και δεν είχε καν κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία από την Ένωση Βιομηχανιών Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA) δείχνουν ότι τα 41 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν περισσότερους δίσκους βινυλίου που πωλήθηκαν από ό,τι συμπαγείς δίσκους (CD) για πρώτη φορά από το 1987, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται των 300 και πλέον εκατομμυρίων δίσκων βινυλίου που πωλούνταν ετησίως στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ήταν πιο δημοφιλείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις βινυλίου αυξήθηκαν κατά 11,7% σε 5,9 εκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Φωνογραφικής Βιομηχανίας που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Το 1989 (Taylor's Version) της Swift ήταν το LP με τις περισσότερες πωλήσεις.

Μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έχουμε δει ως αποτέλεσμα των κυκλοφοριών βινυλίου της Taylor είναι η αύξηση του αριθμού των νέων γυναικών που ασχολούνται πραγματικά με τη συλλογή βινυλίου", λέει η Caren Kelleher, ιδρύτρια και πρόεδρος της Gold Rush Vinyl.

"Έχω εκπλαγεί από το πόσοι νέοι μουσικόφιλοι μας βρίσκουν στο TikTok και μας γράφουν και μας λένε ότι άρχισαν να συλλέγουν δίσκους εξαιτίας της Taylor Swift. Η επιλογή να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε έναν νέο δίσκο βινυλίου - ειδικά σε μια περιορισμένη έκδοση - στέλνει το μήνυμα ότι δεν είστε ένας περιστασιακός θαυμαστής: είστε ένας σούπερ θαυμαστής. Οι καλλιτέχνες όλων των επιπέδων δημοτικότητας βλέπουν το βινύλιο ως έναν τρόπο να γίνουν δημιουργικοί στην εξυπηρέτηση αυτών των θαυμαστών".

Ένα ψηφιακό αντίγραφο του Midnights κοστίζει 11,99 δολάρια στο αμερικανικό κατάστημα iTunes- οι οπαδοί μπορούν να ξοδέψουν μερικά επιπλέον δολάρια για να αποκτήσουν άλλες εκδόσεις, όπως η 3am Edition ή η Til Dawn Edition με μερικά πρόσθετα σπάνια κομμάτια. Συγκριτικά, τα αντίτυπα βινυλίου, τα οποία κυκλοφορούν σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα, κοστίζουν κατά μέσο όρο 32,99 δολάρια στα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία που μπορεί να έχουν ακόμα ένα ή δύο αντίτυπα, ενώ ένα σετ και των τεσσάρων δίσκων κοστίζει προς το παρόν 178,99 δολάρια στο Amazon.

Με έδρα το Όστιν του Τέξας, το ανεξάρτητο πιεστήριο παραγωγής δίσκων βινυλίου της Kelleher έχει δει μια συνολική ώθηση που μπορεί να αποδώσει, έμμεσα τουλάχιστον, στη Swift.

"Με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ να παράγουν τόσο πολύ βινύλιο σε μεγάλα εργοστάσια, είμαστε ευτυχείς που περισσότεροι καλλιτέχνες και εταιρείες βρίσκουν το δρόμο τους προς την Gold Rush Vinyl, ειδικά εκείνες που κατά τα άλλα πιέζουν στον Καναδά και την Ευρώπη, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του βινυλίου της Τέιλορ. Το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στο εξωτερικό στέλνει επίσης περισσότερες επιχειρήσεις πίσω στην Αμερική, γεγονός που ωφελεί την ομάδα μας".

Ένας από τους πιο επιτυχημένους διευθύνοντες συμβούλους στον κόσμο η Kelleher λέει ότι είναι Swiftie από την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της σταρ - το Fearless του 2008. Υπήρξε μια εποχή που ανησυχούσε ότι είχε ξεπεράσει τη μουσική της Swift, αλλά μετά κυκλοφόρησε το Folklore το 2020. Και τα δύο άλμπουμ θεωρούνται επιτυχίες σε σχέση με τη χρονιά που κυκλοφόρησαν, αλλά φαίνονται αρκετά διαφορετικά όσον αφορά τις φυσικές πωλήσεις.

Το Fearless έλαβε μια σπάνια διαμαντένια πιστοποίηση από την Recording Industry Association of America (RIAA) για πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, με 11 εβδομάδες στο νούμερο ένα του Billboard 200 chart, σε μια εποχή που οι αριθμοί streaming δεν συμπεριλαμβάνονταν. Το Folklore πιστοποιήθηκε 2 φορές πλατινένιο για πωλήσεις άνω των δύο εκατομμυρίων αντιτύπων και αναγνωρίστηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για το γεγονός ότι συγκέντρωσε τα περισσότερα streams μιας ημέρας από ένα άλμπουμ στο Spotify (γυναικείο), με 80,6 εκατομμύρια streams σε 24 ώρες.

"Αυτό μόνο εμβάθυνε τον θαυμασμό μου όχι μόνο για τις συνθετικές της ικανότητες, αλλά και για την επιχειρηματική της δεινότητα", λέει η Kelleher. "Πάντα έβρισκα αναζωογονητικό το γεγονός ότι η επιχείρηση της Taylor Swift φαίνεται να προέρχεται πραγματικά από αυτό που θέλει να κάνει, όχι από αυτό που υπάρχει στο παραδοσιακό εγχειρίδιο της μουσικής βιομηχανίας. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διευθύνουσες σύμβουλοι στον κόσμο".

Ένα πεδίο μελέτης

Το ενδιαφέρον για το πολιτιστικό φαινόμενο της Τέιλορ Σουίφτ έχει φτάσει μέχρι τους ιερούς χώρους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι στίχοι της, η αφήγηση ιστοριών και η κοινωνική της επιρροή αποτελούν αναπτυσσόμενα πεδία μελέτης στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις σχολές που διδάσκουν συνεδρίες για την Taylor Swift περιλαμβάνονται το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο της απένειμε πέρυσι τιμητικό διδακτορικό τίτλο στις καλές τέχνες.

Την ερχόμενη άνοιξη, το Haas School of Business του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ θα αρχίσει να προσφέρει ένα μεταπτυχιακό μάθημα υπό την καθοδήγηση φοιτητών με τίτλο "Καλλιτεχνία και επιχειρηματικότητα": Taylor's Version.

Τα μαθήματα υπό την καθοδήγηση φοιτητών για σύγχρονους καλλιτέχνες τείνουν να γεμίζουν αμέσως και να δημιουργούν μεγάλες λίστες αναμονής. Για παράδειγμα, το NBC ανέφερε ότι οι εγγραφές για το επερχόμενο εαρινό μάθημα Musical Storytelling with Taylor Swift and Other Iconic Female Artists του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το οποίο θα αναζητήσει παραλληλισμούς μεταξύ του έργου της και των δισκογραφιών καλλιτεχνών όπως η Aretha Franklin, η Billie Holiday και η Dolly Parton, γέμισαν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Η Swift έγινε επίσης αντικείμενο ακαδημαϊκών συνεδρίων φέτος, μπαίνοντας στις τάξεις καλλιτεχνών όπως οι Beatles, ο Elvis Presley και ο Tupac Shakur, στους οποίους αφιερώθηκαν πλήρεις επιστημονικές εκδηλώσεις.

Τον Νοέμβριο, η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον εγκαινίασε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν η πρώτη διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση για τη μελέτη της σταρ, με τίτλο Taylor Swift: The Conference Era. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν πάνελ όπως το Taylor as an Anti-Hero, Tour Economy and Crowd Culture, και Feminism and Capitalism κατά τη διάρκεια δύο ημερών. Αντίστοιχα, ένα εναρκτήριο "Swiftposium" έχει προγραμματιστεί στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης τον Φεβρουάριο.

Στην Ιντιάνα, φοιτητές, καθηγητές και πολίτες αναμείχθηκαν με μελετητές και θεωρητικούς της κουλτούρας, όπως η Gina Arnold, επίκουρη καθηγήτρια ρητορικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η οποία προσκλήθηκε να είναι κεντρική ομιλήτρια αφού συν-επιμελήθηκε το 2021 ένα τεύχος του Contemporary Music Review αφιερωμένο στη Swift.

"Η Τέιλορ Σουίφτ είναι ένα σπουδαίο θέμα για τους ακαδημαϊκούς επειδή η απλή ύπαρξή της αγγίζει τόσους πολλούς κλάδους", εξηγεί η Άρνολντ. "Μουσική, σπουδές μέσων ενημέρωσης, γυναικείες σπουδές, queer θεωρία, επιχειρήσεις, οικονομικά, κινηματογράφος, λογοτεχνία - μπορείς να προσεγγίσεις το έργο της από οποιαδήποτε από αυτές τις οπτικές γωνίες και να βρεις κάτι να πεις.

"Αυτό ισχύει στην πραγματικότητα για πολλά συγκροτήματα, αφού για να γίνει κάποιος ποπ σταρ στις μέρες μας, πρέπει να είναι έμπειρος σε μια πληθώρα θεμάτων, όπως ο κινηματογράφος, το βίντεο, η μουσική, οι επιχειρήσεις και η τεχνολογία. Αλλά η Τέιλορ είναι η μεγαλύτερη και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να μελετηθεί. Και σε αντίθεση, ας πούμε, με τους Rolling Stones ή τους U2 ή άλλα γιγαντιαία σχήματα, παρουσιάζει πράγματι ενδιαφέρον για τους φοιτητές. Εξ ου και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον".

Μια φεμινίστρια στο μάτι του θεατή

Η Kelleher στο Gold Rush Vinyl πιστεύει ότι η Swift είναι καλή στο να αποτρέπει τη διάχυτη πίεση που δέχονται οι γυναίκες επιχειρηματίες στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την επιθετικότητα ή άλλα παραδοσιακά αρσενικά χαρακτηριστικά για να προχωρήσουν στη δουλειά τους. Κατά την άποψή της, αυτό την καθιστά ένα καλό φεμινιστικό πρότυπο.

"Εκτιμώ ότι η μάρκα φεμινισμού της Taylor Swift είναι αυτή στην οποία το να είσαι μια έξυπνη, δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις αιχμηρές άκρες", λέει. "Μπορείς να τραγουδάς τραγούδια για τον πόνο, την ελπίδα και τα βραχιόλια φιλίας και να καταφέρνεις να φτάσεις στην κορυφή".

Αλλά η Arnold, η οποία έχει γράψει βιβλία για τα μουσικά φεστιβάλ, τους Nirvana και τη Liz Phair και είναι συν-επιμελήτρια της ανθολογίας του 2023 The Life, Death, and Afterlife of the Record Store: A Global History, λέει ότι "δεν βλέπει τη Swift ως φεμινίστρια, ακριβώς".

"Μοιάζει περισσότερο με το είδωλό της, την Dolly Parton, η οποία αν την ρωτήσουν αν είναι φεμινίστρια απαντά: "Όχι, θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως επιχειρηματία"", λέει η Arnold. "Λατρεύω το πώς η Dolly βλέπει αυτά τα πράγματα ως πολύ διαφορετικά - αυτό λέει τόσα πολλά. Και είναι τόσο απίστευτα δύσκολο να τα καταφέρεις ως επιχειρηματίας στην Αμερική, τουλάχιστον σε αυτά τα μεθυστικά επίπεδα, που σχεδόν διπλασιάζει το να είσαι φεμινίστρια.

"Νομίζω ότι η Taylor είναι φεμινίστρια στο ότι αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες όσον αφορά τα ύψη που μπορούν να ανέβουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η Taylor Swift είναι φεμινίστρια, είναι πολύ λευκή - όχι διαθεματική. Αλλά αυτό ισχύει".

Η Kelleher σημειώνει ότι η προσέγγιση της Swift στην αφήγηση ιστοριών τη βοηθάει να δεθεί με τους φίλους της, στους οποίους αρέσει να συζητούν τις ιδιαιτερότητες των στίχων και της μουσικής της: "Ιδιαίτερα φέτος με την περιοδεία Eras Tour και τις επανακυκλοφορίες, η μουσική της Taylor έχει ενισχύσει τις σχέσεις μου με τόσους πολλούς φίλους που επίσης αγαπούν τη μουσική της - ακόμη και αν είναι απλά δίνοντάς μας περισσότερους λόγους να στέλνουμε μηνύματα ο ένας στον άλλον και να μοιραζόμαστε αντιδράσεις για τα νέα τραγούδια".

Όπως ακριβώς έκαναν και οι ημερομηνίες στις ΗΠΑ που πραγματοποίησε η Swift το 2023, έτσι και οι διεθνείς συναυλίες της τη νέα χρονιά αναμένεται να αποφέρουν άλλα ένα δισεκατομμύριο δολάρια και να προσελκύσουν θαυμαστές όλων των ηλικιών, με άφθονο ενθουσιασμό και χρήματα για να ξοδέψουν σε ταξίδια και εκδρομές για να δουν την καλλιτέχνιδα. Οι θαυμαστές πιστεύουν ότι η εμπειρία αξίζει και με το παραπάνω.

"Το να πάω στη συναυλία της Taylor Swift ήταν καταπληκτικό!" λέει η Lily Galvin, η έφηβη από την Καλιφόρνια, της οποίας τα αγαπημένα τραγούδια είναι το Betty από το Folklore και το Is It Over Now? από το 1989 (Taylor's Version). "Είναι τόσο καταπληκτική. Το σόου ήταν τόσο καλή παραγωγή, η σκηνή ήταν τόσο ωραία και τεράστια, οι άλλοι άνθρωποι στο κοινό ήταν τόσο διασκεδαστικοί και μου άρεσαν όλοι οι χορευτές. Ο ήχος ήταν καταπληκτικός. Νομίζω ότι ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα όταν έπαιζε πιάνο. Χαμηλών τόνων φωτιά. "Επίσης, ένιωσα ότι μπορούσες απλά να είσαι ο εαυτός σου και να γίνεσαι αποδεκτός γι' αυτό που είσαι, ό,τι κι αν συμβαίνει, γιατί σε όλους μας αρέσει η Taylor Swift".

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.