Image
Loading

Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει τους οικονομολόγους να επανεξετάσουν τον ρόλο της τεχνολογίας

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Θα πάρει η τεχνητή νοημοσύνη τις δουλειές μας; Τα νεότερα μοντέλα των επιδράσεων της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι μπορεί οπωσδήποτε να εκτοπίσει εργαζόμενους και να μειώσει τους μισθούς

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη έτοιμη να θέσει τεράστιο αριθμό ανθρώπων χωρίς δουλειά; Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα υποστήριζαν ότι η απάντηση είναι αρνητική: Αν η τεχνολογία θέτει μόνιμα τους ανθρώπους εκτός εργασίας, τότε γιατί, μετά από αιώνες νέων τεχνολογιών, έχουν απομείνει ακόμα τόσες πολλές θέσεις εργασίας; Οι νέες τεχνολογίες, υποστηρίζουν, κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και επιτρέπουν στους ανθρώπους να εισέλθουν σε νέους τομείς - όπως η στροφή από τη γεωργία στη μεταποίηση. Για το λόγο αυτό, οι οικονομολόγοι έχουν ιστορικά συμμεριστεί τη γενική άποψη ότι οι όποιες αναταραχές μπορεί να προκληθούν από την τεχνολογική αλλαγή, είναι «κάπου μεταξύ καλοήθους και καλοπροαίρετης».

Καθώς όμως νέα μοντέλα και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κυκλοφορούν σχεδόν κάθε εβδομάδα, αυτή η συναίνεση ραγίζει. Έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανισότητας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι υπολογιστές έχουν κάνει τους εργαζόμενους της γνώσης πιο παραγωγικούς, για παράδειγμα, έχουν επίσης μειώσει τη ζήτηση για «μεσαίες μισθωτές» θέσεις εργασίας, όπως ο υπάλληλος γραφείου ή ο διοικητικός βοηθός. Σε απάντηση, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τα μοντέλα τους για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία - και ιδίως η αυτοματοποίηση - επηρεάζει τις αγορές εργασίας. «Η πιθανότητα ότι οι τεχνολογικές βελτιώσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν τον μισθό όλων των εργαζομένων είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί, επειδή συχνά υποβαθμίζεται ή αγνοείται», γράφουν ο Daron Acemoglu του ΜΙΤ και ο Pascual Restrepo του Πανεπιστημίου της Βοστώνης σε ένα πρόσφατο έγγραφο.

Αυτά τα νέα οικονομικά της αυτοματοποίησης διατηρούν τη βασική ιδέα ότι, μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία συχνά καθιστά τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και έτσι επιτρέπει την αύξηση των μισθών τους. Αλλά θέτει επίσης δύο σημαντικά σημεία: Πρώτον, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση της υπάρχουσας εργασίας και της δημιουργίας εντελώς νέων δυνατοτήτων που δεν μπορούσαν να υπάρξουν πριν. Δεύτερον, η πορεία της τεχνολογίας εξαρτάται εν μέρει από το ποιος αποφασίζει πώς θα χρησιμοποιηθεί. "Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστια εργαλεία για την επαύξηση των εργαζομένων και τη βελτίωση της εργασίας. Πρέπει να κατακτήσουμε αυτά τα εργαλεία και να τα κάνουμε να δουλέψουν για εμάς", γράφει ο οικονομολόγος του ΜΙΤ David Autor.

Οι οικονομολόγοι κατανοούν τον κόσμο κατασκευάζοντας μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα προσπαθούν να συλλάβουν την ακατάστατη, εκτεταμένη πραγματικότητα των σύγχρονων οικονομιών, αλλά είναι σκόπιμα απλοποιημένα. Ο στόχος είναι να απεικονίσουν τις βασικές επιλογές και συμβιβασμούς που διαμορφώνουν την οικονομία. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα μοντέλα αυτά συχνά συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τι προσέχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Καθώς οι οικονομολόγοι επικαιροποιούν τα μοντέλα τους για την αυτοματοποίηση, αλλάζουν τόσο την κατανόηση του κλάδου για το τι κάνει η τεχνολογία στους εργαζόμενους όσο και τη συζήτηση για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές.

Η κούρσα μεταξύ εκπαίδευσης και τεχνολογίας.

Η θετική άποψη των οικονομολόγων για την τεχνολογία και το τι κάνει στις αγορές εργασίας προέρχεται από μια αρκετά απλή θέση. Η ιστορία του 20ού αιώνα είναι αυτή της τεχνολογίας που φαίνεται να ανυψώνει τις περισσότερες βάρκες. Το 1900, το 41% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργαζόταν στη γεωργία- το 2000, μόνο το 2%. Αυτή η μετάβαση κατέστη δυνατή χάρη στα νέα μηχανήματα - όπως τα άροτρα και οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές - που αρχικά ήταν ιπποκίνητα και στη συνέχεια μηχανοποιημένα. 

Ταυτόχρονα, τα μηχανήματα δημιούργησαν μια έκρηξη στη μεταποίηση. Νέες πόλεις και κωμοπόλεις ξεφύτρωσαν γύρω από νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις και η οικονομία των ΗΠΑ έγινε πιο αστική, πιο βιομηχανική και πολύ, πολύ πιο πλούσια. Οι μισθοί αυξήθηκαν και οι ώρες εργασίας μειώθηκαν. 

Το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν στα πιο εξαντλητικά σωματικά επαγγέλματα μειώθηκε δραματικά, σύμφωνα με τον ιστορικό της οικονομίας Robert Gordon. Αυτές οι αλλαγές είχαν πολλές αιτίες και δεν ήταν μονοσήμαντα καλές. Παρ' όλα αυτά, όπως συμπεραίνει ο Gordon, βελτίωσαν σημαντικά την ευημερία των Αμερικανών και δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς τη νέα τεχνολογία.

Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μας κάνει πιο παραγωγικούς και να μεγαλώνει την οικονομική πίτα - και αυτή η δυναμική παραμένει κεντρική για την κατανόηση της ευημερίας και της ανάπτυξης από τους οικονομολόγους. Χωρίς τη μηχανοποίηση της γεωργίας, η κατακόρυφη αύξηση του βιοτικού επιπέδου που παρατηρήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου τους τελευταίους δύο αιώνες δεν θα ήταν δυνατή. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα μοντέλα που γέννησε αυτή η ιστορία. Αλλά αυτά τα μοντέλα περιλάμβαναν μια κρίσιμη υπόθεση: ότι κανείς δεν έμεινε σε χειρότερη θέση.

Οι οικονομολόγοι της εργασίας περιέπλεξαν αργότερα αυτή την ιστορία, κάνοντας διάκριση μεταξύ «υψηλής ειδίκευσης» και «χαμηλής ειδίκευσης» εργαζομένων - που συνήθως προσεγγίζονται με τη χρήση δεδομένων για το επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό τους επέτρεψε να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανισότητα. 

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έκαναν πολλούς εργαζόμενους με γνώση πολύ πιο παραγωγικούς - χάρη σε καινοτομίες όπως τα λογιστικά φύλλα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - και επομένως αύξησαν τους μισθούς τους. Αλλά έκαναν λιγότερα για τους λιγότερο μορφωμένους εργαζόμενους, γεγονός που οδήγησε σε αυτό που οι οικονομολόγοι του Χάρβαρντ Claudia Goldin και Lawrence Katz ονόμασαν «αγώνα δρόμου μεταξύ εκπαίδευσης και τεχνολογίας».

Το σκεπτικό πίσω από την «κούρσα» ήταν ότι η τεχνολογία απαιτούσε περισσότερη εκπαίδευση για να ξεκλειδώσει τα οφέλη της από την παραγωγικότητά της, οπότε δημιουργούσε μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτό δημιούργησε τη δυνατότητα ανισότητας, καθώς οι μισθοί των περιζήτητων, μορφωμένων εργαζομένων αυξάνονταν ταχύτερα από τους μισθούς των λιγότερο μορφωμένων εργαζομένων. 

Στα μέσα του εικοστού αιώνα στην Αμερική, η επίδραση αυτή αντισταθμίστηκε από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν στο κολέγιο. Αυτοί οι νέοι πτυχιούχοι κάλυπταν τη ζήτηση για πιο μορφωμένους εργαζόμενους, και οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο ήταν αρκετά σπάνιοι ώστε οι μισθοί τους να μπορούν επίσης να αυξηθούν. Αλλά όταν το ποσοστό των Αμερικανών που πήγαιναν στο κολέγιο άρχισε να συγκρατείται τη δεκαετία του 1980 - αλλά η τεχνολογία συνέχισε να βελτιώνεται - η νέα ζήτηση για μορφωμένους εργαζόμενους έμεινε ανεκπλήρωτη. Έτσι, οι μισθοί για όσους είχαν πτυχίο κολεγίου αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι για όσους δεν είχαν, αυξάνοντας την ανισότητα.

Αυτά τα μοντέλα απεικόνιζαν αυτό που ονομάστηκε «τεχνολογική αλλαγή με βάση τις δεξιότητες» και αποτύπωναν βασικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία διαμορφώνει την εργασία. Γενικά μας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά μπορεί να επηρεάσει ορισμένα επαγγέλματα και σύνολα δεξιοτήτων περισσότερο από άλλα. Παρά την απλότητα, τα μοντέλα αυτά κάνουν αξιοπρεπή δουλειά στο να συνοψίζουν μισθολογικά δεδομένα ενός αιώνα - όπως είπε ο οικονομολόγος του MIT David Autor το 2015.

Το πρόβλημα, είπε ο Autor σε μια πρόσφατη συνέντευξή, είναι ότι τα παλαιότερα μοντέλα υπέθεταν ότι η τεχνολογία «μπορεί να ανεβάσει κάποιες βάρκες περισσότερο από άλλες, αλλά δεν θα κατέβαζε καμία βάρκα». Ωστόσο, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία μεταμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία, υπήρχαν «πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έγιναν χειρότερα».

Όταν η τεχνολογία δημιουργεί νέα είδη εργασίας - και όταν όχι.

Γιατί κάποιες νέες εφευρέσεις φαίνεται να ανεβάζουν τους μισθούς σε γενικές γραμμές - τουλάχιστον τελικά - ενώ άλλες κάνουν τμήματα εργαζομένων να χειροτερεύουν; Την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι έχουν απαντήσει σε αυτό το ερώτημα κάνοντας διάκριση μεταξύ τεχνολογιών που δημιουργούν νέα είδη εργασίας και εκείνων που απλώς αυτοματοποιούν εργασίες που ήδη υπήρχαν.

Η πορεία προς αυτά τα νεότερα μοντέλα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς οι οικονομολόγοι επωφελήθηκαν από πλουσιότερα δεδομένα και άρχισαν να αναλύουν την εργασία σε επιμέρους εργασίες. Για παράδειγμα, η εργασία ενός ερευνητή μπορεί να περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων, τη διενέργεια ανάλυσης δεδομένων και τη σύνταξη εκθέσεων. Αρχικά, και οι τρεις εργασίες γίνονται από ένα άτομο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία μπορεί να αναλάβει το έργο της συλλογής δεδομένων, αφήνοντας τον ερευνητή να κάνει την ανάλυση και να γράψει την έκθεση.

Τα μοντέλα που βασίζονται στα καθήκοντα επέτρεψαν μια πιο λεπτομερή άποψη του αντίκτυπου της τεχνολογίας στην εργασία και βοήθησαν στην περαιτέρω εξήγηση της αυξανόμενης ανισότητας στις ΗΠΑ και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, η ψηφιακή τεχνολογία είχε αρχίσει να αναλαμβάνει καθήκοντα που συνδέονται με μεσαία μισθωτά επαγγέλματα, όπως η τήρηση βιβλίων ή οι εργασίες γραφείου. Έκανε πολλές εργασίες υψηλής ειδίκευσης - όπως η ανάλυση δεδομένων και η σύνταξη εκθέσεων - πιο παραγωγικές και πιο προσοδοφόρες. 

Αλλά καθώς οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης εκτοπίστηκαν, πολλοί από αυτούς μετακινήθηκαν σε θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς - και η αφθονία των διαθέσιμων εργαζομένων σήμαινε συχνά ότι οι μισθοί μειώθηκαν σε ορισμένα από αυτά τα ήδη κακοπληρωμένα επαγγέλματα. Από το 1980 έως τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, η αύξηση των θέσεων εργασίας διαχωρίστηκε σε υψηλά αμειβόμενες εργασίες γνώσης και σε χαμηλά αμειβόμενες υπηρεσίες.

Η θεώρηση με βάση τα καθήκοντα διευκρίνισε επίσης τη σημασία της εμπειρογνωμοσύνης - έχει σημασία ποιες εργασίες αναλαμβάνουν οι υπολογιστές. Είναι καλύτερο, από την άποψη ενός εργαζομένου, να αναλαμβάνουν οι μηχανές τις συνήθεις εργασίες χαμηλής αξίας - εφόσον είστε σε θέση να συνεχίσετε να αξιοποιείτε την τεχνογνωσία σας για την εκτέλεση αυτών των εργασιών υψηλότερης αξίας.

Ένας περιορισμός της άποψης που βασίζεται στις εργασίες, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν ότι θεωρούσε ότι ο κατάλογος των πιθανών εργασιών ήταν στατικός. Καθώς όμως οι ερευνητές κατέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονταν οι τίτλοι και οι απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, ανακάλυψαν πόσοι άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις εργασίας που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν.

«Περισσότερο από το 60% της απασχόλησης το 2018 εντοπίζεται σε τίτλους εργασίας που δεν υπήρχαν το 1940», σύμφωνα με την έρευνα της Autor. Το 1980, το Γραφείο Απογραφής πρόσθεσε στον κατάλογο των επαγγελμάτων τους ελεγκτές τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων- το 2000 πρόσθεσε τους σομελιέ. Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τους δύο συναφείς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει εργασία. Στην πρώτη περίπτωση, μια νέα τεχνολογία δημιούργησε άμεσα ένα νέο είδος εργασίας που απαιτούσε νέες δεξιότητες. Στη δεύτερη περίπτωση, μια πλουσιότερη κοινωνία - γεμάτη υπολογιστές και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα - σήμαινε ότι οι καταναλωτές μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα για νέες σπατάλες, όπως οι υπηρεσίες ενός σομελιέ.

Αυτή η «νέα εργασία» είναι το κλειδί για το πώς η τεχνολογία επηρεάζει την αγορά εργασίας, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους. Κατά την άποψή τους, το αν η τεχνολογία αποδίδει καλά στους εργαζόμενους εξαρτάται από το αν η κοινωνία εφευρίσκει νέα πράγματα στα οποία μπορούν να διαπρέψουν - όπως ο πιλότος τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων. Αν η οικονομία προσθέτει γρήγορα νέα επαγγέλματα που χρησιμοποιούν τις ανθρώπινες δεξιότητες, τότε μπορεί να απορροφήσει κάποιο αριθμό εκτοπισμένων εργαζομένων.

Οι Acemoglu και Restrepo επισημοποίησαν αυτή την ιδέα το 2018 σε ένα μοντέλο στο οποίο η αυτοματοποίηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στη δημιουργία νέων καθηκόντων. Οι νέες τεχνολογίες εκτοπίζουν τους εργαζόμενους και δημιουργούν νέα πράγματα για να κάνουν- όταν ο εκτοπισμός προηγείται των νέων εργασιών, οι μισθοί μπορεί να μειωθούν.

Καθώς οι οικονομολόγοι έχουν επεξεργαστεί τις θεωρίες τους, έχουν αναθεωρήσει και τις συστάσεις τους. Στην εποχή της κούρσας εκπαίδευσης-τεχνολογίας, συχνά συνιστούσαν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να πηγαίνουν στο κολλέγιο ή να βελτιώνουν με άλλο τρόπο τις δεξιότητές τους. Σήμερα, είναι πιο πιθανό να τονίζουν τη σημασία της δημιουργίας νέας εργασίας και της υποστήριξης πολιτικών και θεσμών.

Οι τεχνολογίες «μεταμορφώνουν τη ζωή μας» όταν τις χρησιμοποιούμε «για να μεταμορφώσουμε εντελώς το σύνολο των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε», λέει ο Autor. Το διαδίκτυο δεν ήταν απλώς ένας καλύτερος τρόπος για να κάνεις τηλεφωνήματα, και η ηλεκτρική ενέργεια δεν ήταν απλώς μια εναλλακτική λύση στον φωτισμό με γκάζι. Οι πιο σημαντικές τεχνολογίες δημιουργούν εντελώς νέες κατηγορίες ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει τόσο νέες θέσεις εργασίας όσο και νέα ζήτηση, καθώς η κοινωνία γίνεται πλουσιότερη.

Αυτό μοιάζει με μια παλιά ιδέα στη διοίκηση: «αναδιοργάνωση». Το 1990, ο Michael Hammer έγραψε ένα περίφημο άρθρο στο HBR προτρέποντας τους μάνατζερ να «σταματήσουν να ανοίγουν τα μονοπάτια των αγελάδων». Οι παλιές διαδικασίες δεν πρέπει απλώς να αυτοματοποιηθούν, υποστήριξε, αλλά να επανασχεδιαστούν από την αρχή. Η επίπτωση των μοντέλων «νέων εργασιών» από τον Acemoglu και άλλους είναι παρόμοια. Αντί να αυτοματοποιούμε απλώς τις εργασίες που εκτελούμε σήμερα, θα πρέπει να εφεύρουμε εντελώς νέους τρόπους για να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη τη ζωή μας καλύτερη - και νέους τρόπους για να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι την τεχνογνωσία.

Ποιος θα αποφασίσει;

Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η ΤΝ θα εξαρτηθούν εν μέρει από το ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις - και πόση συμβολή έχουν οι εργαζόμενοι. Πέρυσι, οι συγγραφείς του Χόλιγουντ διαπραγματεύτηκαν μια νέα σύμβαση που επικεντρώθηκε εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία συγγραφής σεναρίων. Η Molly Kinder, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι:

"Η σύμβαση που εξασφάλισε η συντεχνία τον Σεπτέμβριο δημιούργησε ιστορικό προηγούμενο: Εναπόκειται στους συγγραφείς αν και πώς θα χρησιμοποιήσουν τη γενεσιουργό ΤΝ ως εργαλείο που θα τους βοηθήσει και θα τους συμπληρώσει - όχι θα τους αντικαταστήσει. Σε τελική ανάλυση, αν χρησιμοποιηθεί η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η σύμβαση ορίζει ότι οι συγγραφείς θα λάβουν πλήρη αναγνώριση και αποζημίωση".

Τα συνδικάτα έχουν μια δύσκολη σχέση με την τεχνολογία και συχνά αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την αυτοματοποίηση. Και εδώ πάλι, η σκέψη των οικονομολόγων έχει εξελιχθεί. Στη δεκαετία του 1980, η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι οι συνδικαλιστικές επιχειρήσεις είχαν λιγότερα κίνητρα να επενδύσουν στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Επειδή τα συνδικάτα θα εξασφάλιζαν ότι οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των οφελών, έλεγε η σκέψη, οι επενδυτές είχαν μικρό κίνητρο να δαπανήσουν για Ε&Α. Υπάρχουν όμως αρκετοί άλλοι τρόποι να σκεφτεί κανείς για το θέμα αυτό λέει ο John Van Reenen, οικονομολόγος στο London School of Economics.

Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν σωστά τις νέες τεχνολογίες συνήθως πληρώνουν περισσότερα επειδή είναι πιο παραγωγικές και κερδοφόρες. Ο Van Reenen λέει ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα συνδικάτα μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν κάποιο μερίδιο αυτών των κερδών με τη μορφή υψηλότερων μισθών. Σε ένα άρθρο του, παραθέτει τα λόγια του John Hodge, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών μεταλλουργών, ο οποίος είπε κάποτε: «Δεν θα δουλέψουμε ενάντια στη μηχανή, αν πάρουμε ένα δίκαιο μερίδιο από τη λεηλασία».

Η συμβολή των εργαζομένων - την οποία συχνά διευκολύνουν τα συνδικάτα - μπορεί επίσης να κατευθύνει τις εταιρείες προς πιο παραγωγικές (και φιλικές προς τους εργαζόμενους) χρήσεις της ΤΝ. «Αναδύεται η άποψη ότι η καινοτομία από κάτω προς τα πάνω θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουμε τις καλύτερες χρήσεις της ΤΝ», λέει ο Kinder. «Επομένως, υπάρχει επιχειρηματική περίπτωση να κρατάμε τους εργαζόμενους σε επαφή με το θέμα».

Και η συμβολή των εργαζομένων μπορεί να προφυλάξει από ένα φαινόμενο για το οποίο ο Acemoglu του MIT έχει προειδοποιήσει στην έρευνά του και σε ένα πρόσφατο βιβλίο του: «η τόσο-πολύ-τεχνολογία». Η ιδέα είναι ότι οι εταιρείες μερικές φορές αυτοματοποιούν ακριβώς όσο χρειάζεται για να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να δημιουργούν μεγάλες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Ο Acemoglu χρησιμοποιεί το παράδειγμα των αυτοματοποιημένων ταμείων: Δουλεύουν αρκετά καλά ώστε να αφαιρούν δουλειά από τους ταμίες, αλλά όχι τόσο καλά ώστε να παρέχουν σημαντική ώθηση στην οικονομία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη ζήτηση αλλού.

Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί για την επιρροή που ασκούν τα οικονομικά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αυτή η επιρροή είναι μάλλον υπερεκτιμημένη: Οι πολιτικές καθορίζονται περισσότερο από την καθημερινή πολιτική παρά από τα εγχειρίδια οικονομικών, καλώς ή κακώς. Παρ' όλα αυτά, οι ανατροπές της οικονομικής έρευνας έχουν σημασία - τόσο επειδή μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η οικονομία όσο και επειδή τα ίδια τα μοντέλα διαμορφώνουν τις δημόσιες συζητήσεις για το πώς πρέπει να ενεργούν οι κυβερνήσεις.

Για δεκαετίες, οι οικονομολόγοι αφηγούνταν μια ιστορία στην οποία η τεχνολογία ανέβαζε όλες τις βάρκες και -κατά τεκμήριο- κανείς δεν έμενε σε χειρότερη θέση. Είχαν και έχουν δίκιο ότι η τεχνολογία είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να αυξήσει μια κοινωνία το βιοτικό της επίπεδο. Αλλά η αναγνώρισή τους για το πώς μπορεί να εκτοπίσει και να βλάψει τους εργαζόμενους έχει καθυστερήσει.

Τα πιο πρόσφατα μοντέλα των οικονομολόγων για την αυτοματοποίηση παρέχουν επίσης κρίσιμα διδάγματα για το επερχόμενο τεχνολογικό κύμα. Αν η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να εγκαινιάσει μια εποχή ευημερίας ευρέως μοιρασμένης, δύο πράγματα θα πρέπει να ισχύουν. Πρώτον, πρέπει να δημιουργήσει νέα είδη εργασίας στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να διαπρέψουν - νέα καθήκοντα που δεν υπήρχαν πριν. Δεύτερον, η λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, από τις επιχειρήσεις έως τις κυβερνήσεις, πρέπει να περιλαμβάνει τις φωνές των εργαζομένων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε πιθανή περίπτωση χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ή να επιμένουν να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να ακούνε την άποψή τους.

Οι οικονομολόγοι ως ομάδα παραμένουν λιγότερο απαισιόδοξοι για την τεχνητή νοημοσύνη από πολλούς- λίγοι προβλέπουν ένα μέλλον χωρίς θέσεις εργασίας. Αναγνωρίζουν ότι, όπως και πολλές από τις μεγάλες τεχνολογίες «γενικού σκοπού» των προηγούμενων εποχών, η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραματικά τη ζωή μας. Το κλειδί, όπως λέει ο Autor, είναι να την κάνουμε να δουλέψει για εμάς.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.