Image
Loading

Πως να αντιμετωπίσετε το φόβο σας ότι σας ξεπερνούν οι εξελίξεις στον τομέα σας 

PSYCOLOGY

Οι επαγγελματίες σε όλο το φάσμα της καριέρας έχουν στιγμές που φοβούνται ότι είναι ήδη ξεπερασμένοι - Το ερώτημα δεν είναι πώς να αποφύγετε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μάλλον πώς να εντοπίζετε τις ενδείξεις που σας δημιουργούν και να τα αντιμετωπίζετε με υγιείς, ειλικρινείς τρόπους

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Ο Ron Carucci είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Navalent και συνεργάζεται με διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη που επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις τους. Στόχος της είναι η συναισθηματική και ψυχολογική τους υποστήριξη.

Μας μιλάει για τις εμπειρίες του με τα μεγαλοστελέχη της αγοράς: «Ο Walt είναι ένα ανώτερο στέλεχος που αναφέρεται σε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο σε έναν μεγάλο κατασκευαστή εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Βρισκόμασταν στο καφέ της εταιρείας για ένα από τα συμβούλια του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπου απένειμε τα βραβεία επιτευγμάτων εκείνης της χρονιάς.

Καθώς παρέδιδε το βραβείο για επίτευγμα καινοτομίας σε μια ομάδα νέων επιστημόνων που είχαν κερδίσει μια σημαντική πατέντα για την εταιρεία, παρατήρησα ότι ο Γουόλτ είχε ένα μακρινό βλέμμα. Όταν τον ρώτησα τι σκεφτόταν. Είπε: "Θυμάμαι την πατέντα για την οποία κέρδισα αυτό το βραβείο σαν να ήταν χθες".

Στην πραγματικότητα είχε περάσει 15 χρόνια νωρίτερα. Τον ρώτησα πώς ένιωθε που έβλεπε το βραβείο να πηγαίνει σε νέους επιστήμονες που είχαν μεγαλώσει σε μια τόσο διαφορετική εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας από ό,τι εκείνος. Έμεινα έκπληκτος με την απάντησή του. Με σκυθρωπό ύφος, είπε απλώς: "απορρίφθηκε".

Αργότερα ρώτησα τον διευθύνοντα σύμβουλο αν είχε παρατηρήσει τον Γουόλτ να αγωνίζεται πρόσφατα. Είπε: "Τα τελευταία δύο χρόνια, μιλάει ασταμάτητα για τις παλιές καλές μέρες. Έχει πολλά καλά χρόνια μπροστά του, αλλά ρουφάει τη ζωή από κάθε δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται με νοσταλγία και δίνοντας σε όλους μια εικονική ξενάγηση στις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Από σεβασμό, ο κόσμος τον ακούει, αλλά είναι ενοχλητικό για την ομάδα”».Σύμφωνα με τον Carucci ο Γουόλτ δεν είναι ο μόνος με την αγωνία του.

Οι επαγγελματίες σε όλο το φάσμα της καριέρας έχουν στιγμές που φοβούνται ότι είναι ήδη ξεπερασμένοι ή ότι γίνονται. Μια μελέτη της PwC του 2021 αποκάλυψε ότι σχεδόν το 40% των εργαζομένων φοβούνται ότι η δουλειά τους θα είναι ξεπερασμένη μέσα σε πέντε χρόνια.

Για τους νεότερους εργαζόμενους, τους έγχρωμους εργαζόμενους και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ο φόβος είναι πιο έντονος: Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το ένα τέταρτο αυτών φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει τις δουλειές τους παρωχημένες. Ο FOBO - ο φόβος ότι θα ξεπεραστεί - βρίσκεται σε άνοδο για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Διαφορετικά από την περιστασιακή κρίση αυτοαμφισβήτησης, ο φόβος της απαξίωσης σημαίνει ότι αμφισβητούμε ριζικά την επαγγελματική μας σημασία.

Και όταν αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς μας αισθάνεται ότι απειλείται, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, στην αίσθηση της χαράς και στην ικανότητά μας να συμμετέχουμε σε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις.

Ακόμα χειρότερα, όταν υπερβάλλουμε στον φόβο, δημιουργεί γνωστικές διαστρεβλώσεις του εαυτού μας, των άλλων και του περιβάλλοντός μας που μπορεί να μας φέρουν στις χειρότερες εκδοχές του εαυτού μας. Ο Walt δεν είχε ιδέα πόσο απελπισμένος για επιβεβαίωση φαινόταν στους συναδέλφους του, ούτε πόσο ενοχλημένοι είχαν γίνει με τη συμπεριφορά του.

Είτε βρίσκεστε στην αρχή της καριέρας σας και αντιμετωπίζετε μια ολόκληρη ζωή τεχνολογικών και οικονομικών διαταραχών, είτε αργότερα στην καριέρα σας και αμφισβητείτε τη μελλοντική σας σημασία για τον κόσμο, τα συναισθήματα της παρωχημένης ζωής δεν χρειάζεται να σας βυθίζουν στο φόβο ή τη ματαιότητα. Το ερώτημα δεν είναι πώς να αποφύγετε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μάλλον πώς να εντοπίζετε τις ενδείξεις ότι τα έχετε και να τα αντιμετωπίζετε με υγιείς, ειλικρινείς τρόπους.

• Παρακολούθηση των συμπτωμάτων

Κατ' αρχάς, αναζητήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι παλεύετε με το φόβο της παρωχημένης ζωής:

• Συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή

Μείνετε σε εγρήγορση για τους τρόπους με τους οποίους ο φόβος της ασημαντότητας μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να αντισταθμίσετε υπερβολικά τραβώντας την προσοχή στον εαυτό σας. Μπορεί να παρεμβάλλετε τον εαυτό σας σε συζητήσεις ή να καταναλώνετε υπερβολικό χρόνο ομιλίας σε αυτές για να ενισχύσετε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης. Οι επαγγελματίες με νεότερη καριέρα μπορεί να αναφέρουν ονόματα ή να εξωραΐζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις νεότερες τεχνολογίες για να σηματοδοτήσουν την ανωτερότητα και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους. Επαγγελματίες με μεταγενέστερη επαγγελματική σταδιοδρομία, όπως ο Walt, μπορεί να κάνουν υπερβολικές αναφορές σε προηγούμενα επιτεύγματα για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους απέναντι σε όσους φοβούνται ότι τους θεωρούν ξεπερασμένους. Ο φόβος της παλαίωσης μπορεί να μας παρασύρει να γίνουμε πολύ εγωκεντρικοί.

• Ονειροπόληση για μελλοντικές επιτυχίες ή πιθανά "encore"

Όταν νιώθουμε άγχος, η γοητεία της αποστασιοποιητικής συμπεριφοράς είναι ισχυρή. Θέλουμε να ανταλλάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας με κάτι πιο συναρπαστικό και ελπιδοφόρο. Οι επαγγελματίες με νεότερη καριέρα μπορεί να φαντασιώνονται μελλοντικές επιτυχίες και επαίνους, ενώ οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μπορεί να φαντάζονται "encores" για να αναβιώσουν επιτυχίες του παρελθόντος.

Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει τίποτα κακό με την περιστασιακή ονειροπόληση για την επίτευξη κάτι σημαντικού ή την επιθυμία να επαναλάβουμε μια επιτυχία του παρελθόντος. Αλλά όταν αυτή η ονειροπόληση γίνεται μια ανθυγιεινή ενασχόληση, που σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς για την επαγγελματική σας αξία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να παίζει ρόλο ένας υποβόσκων φόβος παρωχημένης ζωής.

• Υπερβολική επαγρύπνηση

Όταν αμφιβάλλουμε για τη σημασία μας, μπορεί να είναι εύκολο να προβάλλουμε αυτά τα συναισθήματα στους άλλους και να υποθέσουμε ότι μας βλέπουν ως άσχετους. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στη δικαιολογημένη κριτική, να κάνει εικασίες για άλλους που αμφισβητούν την αξία σας ή να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για σήματα που επιβεβαιώνουν τους φόβους σας ότι θα παραγκωνιστείτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φοβάστε την απαξίωση. Αυτό μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αίσθηση ενστικτώδους απειλής από την αλλαγή, όπως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών που δεν γνωρίζετε ή η άφιξη νέων ταλέντων με δεξιότητες που δεν διαθέτετε.

• Κάνοντας ανθυγιεινές συγκρίσεις

Όταν αισθανόμαστε αβέβαιοι για την αξία μας, είναι σύνηθες να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους που φοβόμαστε ότι θεωρούνται πιο σημαντικοί. Η σύγκριση μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος για να μαθαίνουμε από τους άλλους, αν τη χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις δυνάμεις και τις ευκαιρίες μας. Όταν όμως αυτές οι συγκρίσεις πυροδοτούνται από τους φόβους μας για κατωτερότητα, γίνονται καταστροφικές.

Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε δύο κατευθύνσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλο την επιτυχία και το ταλέντο των άλλων εναντίον μας, καταδικάζοντάς μας στην αναπόφευκτη απαξίωση που φοβόμαστε. Ή μπορούμε να γίνουμε απορριπτικοί και συγκαταβατικοί απέναντι στις ικανότητες και τα επιτεύγματα των άλλων για να διογκώσουμε την αίσθηση της σημαντικότητάς μας.

• Αντικαθιστώντας το φόβο σας

Αν υποψιάζεστε ότι σας καταδιώκουν βαθύτεροι φόβοι της παρωχημένης ζωής, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να αρχίσετε να απελευθερώνεστε από αυτούς και να διεκδικήσετε εκ νέου την εξουσία σας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην καριέρα σας:

• Κάντε μια ειλικρινή απογραφή των μοναδικών σας ταλέντων

Όταν νιώθουμε ανασφάλεια σχετικά με τη σημασία των ικανοτήτων μας, γίνεται πολύ εύκολο να τις δούμε μέσα από στρεβλούς φακούς, είτε υπερτιμώντας τα προσόντα τους είτε υποτιμώντας τα. Συγκεντρώστε απτές αποδείξεις για τη συνεισφορά σας μέσω της ανατροφοδότησης από τους συναδέλφους σας και μάθετε τι πιστεύουν ότι καθιστά τη δική σας μοναδικά πολύτιμη. Ρωτήστε ειδικούς που σέβεστε σχετικά με το ποιες ικανότητες θα πρέπει να εστιάσετε στην ενδυνάμωσή τους για να τις διατηρήσετε πολύτιμες και σχετικές στο μέλλον.

• Επικεντρωθείτε στις ικανότητες που η τεχνολογία δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει

Για τους εργαζόμενους με προηγούμενη καριέρα που αγωνιούν ιδιαίτερα για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, μην προσπαθείτε να ξεπεράσετε την παραγωγικότητα ή τις αναλυτικές τους ικανότητες. Αντ' αυτού, στηριχτείτε σε ανθρώπινες ικανότητες όπως η ενσυναίσθηση, η περιέργεια και η ανθεκτικότητα. Όπως δηλώνει τόσο εύγλωττα ο Tomas Chamorro-Premuzic, "Μπορεί να μην ξέρουμε πώς θα μοιάζουν οι θέσεις εργασίας του αύριο, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι όταν οι άνθρωποι είναι πιο περίεργοι, συναισθηματικά ευφυείς, ανθεκτικοί, οδηγημένοι και έξυπνοι, θα είναι γενικά καλύτερα εξοπλισμένοι για να μάθουν τι χρειάζεται για να εκτελέσουν αυτές τις θέσεις εργασίας και να προσφέρουν όποια ανθρώπινη αξία δεν μπορεί να αντικαταστήσει η τεχνολογία".

• Τιμήστε τις ένδοξες ημέρες και βάλτε σε κουτί τα τρόπαια

Για όσους αργότερα στην καριέρα τους προσκολλώνται σε παρελθοντικές κορυφές μεγαλείου, τιμήστε αυτά που έχετε πετύχει - και αφήστε τα πίσω σας. Η εμμονική εστίασή σας στο παρελθόν μπορεί να σας ωθήσει στην ίδια την παρωχημένη κατάσταση που φοβάστε. Βάλτε σε κουτί τα παροιμιώδη "τρόπαια" που συνεχίζετε να κοιτάτε με λαχτάρα και κοιτάξτε μπροστά. Η διασταύρωση νοσταλγίας και συνάφειας είναι ένα σταυροδρόμι που σας αναγκάζει να επιλέξετε το ένα ή το άλλο. Δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο. Η νοσταλγία μπορεί να σας προσκαλέσει να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας σε ένα επαγγελματικό δείπνο, αλλά δεν πρόκειται να σας αναθέσει τα τελευταία έργα υψηλού προφίλ. Είτε έχετε πέντε είτε 15 χρόνια μπροστά σας, μην εστιάζετε στο πώς θα ξαναζήσετε περασμένες επιτυχίες. Όσο περισσότερο οι άλλοι σας αντιλαμβάνονται να προσκολλάστε σε αυτές, τόσο περισσότερες αποδείξεις σερβίρετε ότι οι καλύτερες μέρες σας είναι πράγματι πίσω σας.

• Αναλάβετε νέες ευκαιρίες για να τεντωθείτε

Η επίδειξη της ικανότητας να μαθαίνετε νέα πράγματα είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα που μπορείτε να στείλετε στον κόσμο σχετικά με τη σημασία σας. Ακόμη περισσότερο, διατηρεί την εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να προσαρμόζεστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ανεξάρτητα από το στάδιο της καριέρας σας. Αντί να βλέπετε την επικείμενη αλλαγή ως απειλή για τη συνάφεια σας, αναρωτηθείτε: "Τι θα μπορούσε αυτή η αβεβαιότητα να με καλεί να μάθω;". Αν και οι άνθρωποι δεν είναι φυσικοί οπαδοί της αβεβαιότητας, αυτή δημιουργεί ευκαιρίες.

Αν βρίσκεστε νωρίτερα στην καριέρα σας, προσφερθείτε εθελοντικά σε έργα που πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν το μέλλον της εταιρείας σας, έστω και ως παρατηρητής. Παρακολουθήστε τις εσωτερικές σας αφηγήσεις σχετικά με αυτά που βιώνετε και δώστε μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα που συζητήθηκαν προηγουμένως - ιδιαίτερα στην ανθυγιεινή σύγκριση, την απόρριψη ή την αυτοπεριφρόνηση. Μείνετε επικεντρωμένοι στο να είστε περίεργοι, γοητευμένοι και πρόθυμοι να μάθετε.

Αν είστε αργότερα στην καριέρα σας, βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία σας για να αναπτύξετε άλλους. Πού μπορείτε να γίνετε ο "ανώτερος πολιτικός", του οποίου η σοφία μπορεί να ωφελήσει τους άλλους που έρχονται πίσω σας; Φροντίστε να μην συγκεντρώσετε απλώς ένα ακροατήριο με το οποίο θα μοιραστείτε ιστορίες από θριάμβους του παρελθόντος. Αντ' αυτού, αναπτύξτε νέους μυς καθοδήγησης και διδασκαλίας που μεταφέρουν ευγενικά τη γνώση σε άλλους - και σε αντάλλαγμα σας επιτρέπουν να μάθετε κι εσείς κάτι καινούργιο. Πολλές εταιρείες ανησυχούν για την απώλεια θεσμικών γνώσεων καθώς οι έμπειροι επαγγελματίες αποχωρούν από το χώρο εργασίας. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην κωδικοποίηση της πιο σημαντικής σοφίας της εταιρείας σας προς όφελος των μελλοντικών εργαζομένων;

• Περιορίστε το δικαίωμα και επικεντρωθείτε στη συνεισφορά

Μια πιθανή δυσάρεστη παρενέργεια του φόβου για την απαξίωσή μας είναι το δικαίωμα. Οι επαγγελματίες με πρώιμη επαγγελματική σταδιοδρομία μπορεί να γίνουν εριστικά επίμονοι στο να τους δίνονται πλουμιστές αποστολές και ευκαιρίες να λάμψουν. Μπορεί να δυσανασχετούν με τους επαγγελματίες μεταγενέστερης σταδιοδρομίας που θεωρούν ότι "μπλοκάρουν" τις ευκαιρίες ανόδου τους. Αντίθετα, οι μόνιμοι επαγγελματίες αισθάνονται ότι έχουν "κερδίσει" το δικαίωμά τους να θεωρούνται σημαντικοί απλώς και μόνο λόγω της προϋπηρεσίας τους. Ενδέχεται να δυσανασχετούν με τα νεοεισερχόμενα ταλέντα, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν κερδίσει το δικαίωμά τους να αναλάβουν μεγαλύτερες προκλήσεις που δικαιωματικά τους ανήκουν.

Αυτή η σύγκρουση μεταξύ κληρονομιάς και δυνατοτήτων είναι αντιπαραγωγική. Και οι δύο εκδοχές του δικαιώματος αφήνουν άσχημη γεύση στο στόμα των άλλων, και η ειρωνεία είναι ότι χωρίς την άλλη, ούτε οι δυνατότητες των νεότερων επαγγελματιών ούτε οι κληρονομιές των παλαιότερων επαγγελματιών πραγματοποιούνται.

Αντικαταστήστε κάθε υπόνοια τέτοιων συναισθημάτων με μια γνήσια δέσμευση να υπηρετείτε και να συνεισφέρετε σε όλες τις γενιές. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην καριέρα σας, διατηρήστε μια στάση ταπεινότητας και αναζητήστε ευγενικά ευκαιρίες για να βοηθήσετε τους άλλους να λάμψουν.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διατηρούν τους επαγγελματίες σχετικούς σε κάθε στάδιο της καριέρας τους είναι να τους βιώνουν οι άλλοι ως μια χαρά να δουλεύουν μαζί τους, έναν σπουδαίο συνάδελφο από τον οποίο μαθαίνουν και κάποιον που νοιάζεται πραγματικά για την επιτυχία των άλλων.

Σε κάθε στάδιο της ζωής, όλοι μας επιθυμούμε να νιώθουμε σημαντικοί, γνωρίζοντας ότι η μοναδικότητά μας έχει σημασία στον κόσμο. Όταν αυτή η λαχτάρα νιώθει να απειλείται υπαρξιακά από δυνάμεις εκτός του ελέγχου μας - όπως το πέρασμα του χρόνου ή η άφιξη της αλλαγής - μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κρίση ταυτότητας που διαστρεβλώνει πικρά την αίσθηση του ποιοι είμαστε και σβήνει την πίστη μας σε αυτό που ελπίζουμε να γίνουμε.

Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες σε κάθε στάδιο της καριέρας τους βρίσκουν τρόπους να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται και να συνεισφέρουν. Δεδομένης αυτής της αλήθειας, λοιπόν, η παλαίωση δεν είναι αποτέλεσμα, αλλά νοοτροπία.

Όταν ο φόβος μας γι' αυτήν ξεπερνά την πεποίθησή μας ότι έχουμε πάντα περισσότερα να προσφέρουμε, δεν "γινόμαστε" παρωχημένοι - παραδίδουμε τους εαυτούς μας σε αυτήν. Η απαξίωση δεν είναι το αποτέλεσμα της απώλειας της αντιλαμβανόμενης χρησιμότητάς μας.

Είναι συνέπεια της απώλειας της ανθρωπιάς και της δράσης μας. Αποδεχτείτε ότι η μεγαλύτερη σημασία σας για τον κόσμο δεν έγκειται απλώς στο να έχετε τις πιο πρωτοποριακές δεξιότητες. Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους κανείς δεν θέλει να δουλέψει έχουν αυτές τις δεξιότητες.

Αντιθέτως, αποδεχτείτε τη σημασία σας ως το σύνολο όλων των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να δώσετε τη δυνατότητα στους γύρω σας να διατηρήσουν και να απολαύσουν τη σημασία τους. Επικεντρωθείτε εκεί και δεν θα χρειαστεί ποτέ να φοβάστε την παλαίωση.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.