Image
Loading

Τα 6 στυλ ηγεσίας και πώς να αποφασίσετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε πότε

ΗΓΕΣΙΑ

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες προσαρμόζουν το στυλ τους στις διάφορες περιστάσεις

PLAY NOW - PLAY NOW - PLAY NOW -

Έχουν γραφτεί πολλά για τα κοινά στυλ ηγεσίας και για το πώς να εντοπίσετε το κατάλληλο στυλ για εσάς, είτε πρόκειται για συναλλακτικό ή μετασχηματιστικό, είτε για γραφειοκρατικό είτε για laissez-faire. Αλλά σύμφωνα με τον Daniel Goleman, έναν ψυχολόγο που είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, «το να είσαι σπουδαίος ηγέτης σημαίνει να αναγνωρίζεις ότι διαφορετικές περιστάσεις μπορεί να απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ακόμα και αν είστε εκ φύσεως εσωστρεφής ή έχετε την τάση να καθοδηγείστε από τα δεδομένα και την ανάλυση παρά από το συναίσθημα, μπορείτε να μάθετε πώς να προσαρμόζετε διαφορετικά στυλ ηγεσίας για να οργανώνετε, να παρακινείτε και να κατευθύνετε την ομάδα σας.

Βασιζόμενος σε έρευνες και εμπειρίες, ο Goleman έχει εντοπίσει έξι διακριτά στυλ ηγεσίας, τα οποία οι μάνατζερ μπορούν να προσαρμόζουν, ανάλογα με τις καταστάσεις και τις ανάγκες των μελών της ομάδας τους. Παρουσίασε για πρώτη φορά αυτά τα στυλ στο άρθρο του Harvard Business Review του 2000, «Leadership That Gets Results», και έκτοτε έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως ένα βασικό πλαίσιο για την αποτελεσματική ηγεσία. 

Τα έξι στυλ ηγεσίας περιλαμβάνουν

• Αναγκαστικό στυλ ηγεσίας, το οποίο συνεπάγεται την απαίτηση άμεσης συμμόρφωσης.
• Αυταρχικό στυλ ηγεσίας, το οποίο αφορά την κινητοποίηση των ανθρώπων προς ένα όραμα.
• Στυλ ηγεσίας με ρυθμό, το οποίο περιλαμβάνει την προσδοκία αριστείας και αυτοκαθοδήγησης.
• Συνεργατικό στυλ ηγεσίας, το οποίο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση συναισθηματικών δεσμών.
• Δημοκρατικό στυλ ηγεσίας, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία συναίνεσης.
• Στυλ ηγεσίας coaching, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ανθρώπων για το μέλλον.

Αν και ο κόσμος έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτά τα στυλ ηγεσίας παραμένουν επίκαιρα. Η κατάκτησή τους θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην πολυπλοκότητα των διαφόρων καταστάσεων, να ενισχύσετε το ηθικό και να προωθήσετε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ομάδας σας.

Ένας ηγέτης που είναι συνεργατικός έχει πλεονεκτήματα σε τρεις ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης: στην ενσυναίσθηση, στην οικοδόμηση σχέσεων και στην επικοινωνία... Τέτοιες συμβουλές για την προσθήκη ικανοτήτων μπορεί να φαίνονται απλοϊκές

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε καθένα από τα έξι στυλ ηγεσίας - και πότε να τα χρησιμοποιείτε - ενημερωμένα για το σημερινό επιχειρηματικό τοπίο.

Οι έξι τύποι στυλ ηγεσίας:

1. Καταναγκαστικό στυλ ηγεσίας
Από όλα τα στυλ ηγεσίας, το καταναγκαστικό είναι το λιγότερο αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Goleman. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από τη λήψη αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω, μια αυταρχική προσέγγιση και μια απαιτητική στάση, που κάνει ό,τι λέω, λέει. Ενώ αυτό το στυλ μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, έχει διαβρωτικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα, οδηγώντας σε υψηλό κύκλο εργασιών των εργαζομένων και σε ένα απογοητευμένο, μη αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το καταναγκαστικό στυλ ηγεσίας
Αυτό το στυλ ηγεσίας εντολής και ελέγχου μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες καταστάσεις κρίσης, όπου απαιτείται ταχεία, αποφασιστική δράση και σαφής ιεραρχία: μια εταιρική εξαγορά ή σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών, για παράδειγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτή η προσέγγιση είναι πιθανό να είναι επιζήμια, λέει ο Goleman.

2. Αυταρχικό στυλ ηγεσίας
Το αυταρχικό στυλ ηγεσίας, που δεν πρέπει να συγχέεται με την αυταρχική ηγεσία, περιλαμβάνει την παρακίνηση των μελών της ομάδας σας συνδέοντας τη δουλειά τους με μια ευρύτερη οργανωτική στρατηγική, βοηθώντας τους να κατανοήσουν πώς τα καθημερινά τους καθήκοντα συμβάλλουν σε έναν ευρύτερο σκοπό. Πρόκειται για τον καθορισμό σαφών κατευθυντήριων γραμμών- όχι για μικροδιαχείριση. Πρόκειται επίσης για την εμπιστοσύνη στα μέλη του προσωπικού σας να εργαστούν προς την κατεύθυνση του κοινού οράματος με αυτονομία και δημιουργικότητα, γεγονός που δημιουργεί υψηλή δέσμευση των εργαζομένων και αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία τους. Αν ο εξαναγκασμός είναι το χειρότερο είδος ηγεσίας, το εξουσιαστικό στυλ λάμπει ως το πιο αποτελεσματικό και εμπνευσμένο στυλ.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το αυταρχικό στυλ ηγεσίας
Αυτό το στυλ ηγεσίας είναι ωφέλιμο σε πολλές καταστάσεις και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους αλλαγών ή αβεβαιότητας. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στην καθημερινή λειτουργία υπενθυμίζοντας στα μέλη της ομάδας σας την αποστολή της εταιρείας σας με οργανικό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα φαρμακευτικό στέλεχος μπορεί να πει: «Το έργο μας θα ωφελήσει πολλούς ασθενείς», ενώ ένας ηγέτης ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να πει: «Βοηθάμε τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν το μέλλον τους». Αυτές οι υπενθυμίσεις καθιστούν τους στόχους και την αποστολή του οργανισμού απτούς και ουσιαστικούς για την ομάδα.

3. Στυλ ηγεσίας με ρυθμό
Αυτό το στυλ ηγεσίας περιλαμβάνει το να κρατάτε τον εαυτό σας και τους άλλους σε υψηλά πρότυπα. Παρόλο που η προσπάθεια για αριστεία είναι αξιοθαύμαστη, η προσέγγιση της διατήρησης του ρυθμού ανατρέπεται αν η εστίαση είναι στις αποτυχίες και όχι στις επιτυχίες. Η συνεχής πίεση για παραγωγικότητα και αποτελέσματα μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον πίεσης, λέει ο Goleman.

Η ακραία εστίαση στην τελειότητα μπορεί επίσης να δυσκολέψει τους εργαζόμενους να δουν πώς οι ατομικές τους προσπάθειες εντάσσονται στη γενικότερη εικόνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κύκλο εργασιών. «Αν οι καλύτεροι άνθρωποί σας φεύγουν επειδή τους αποξενώνετε ή τους αγχώνετε, τότε δεν ενεργείτε προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον του οργανισμού σας», λέει.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το στυλ ηγεσίας που καθορίζει το ρυθμό
Αν και αυτό το στυλ πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια, μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοί σας έχουν υψηλά κίνητρα και είναι εξαιρετικά ικανοί. Μπορεί να ταιριάζει σε εξειδικευμένες ομάδες, όπως οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης ή οι νομικές ομάδες, για παράδειγμα. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε το pacesetting με άλλες προσεγγίσεις για να αποφύγετε συνέπειες όπως η εξουθένωση των εργαζομένων.

4. Συνεργατικό στυλ ηγεσίας
Αυτό το στυλ ηγεσίας περιλαμβάνει την οικοδόμηση ισχυρών συναισθηματικών δεσμών, τη δημιουργία αίσθησης συντροφικότητας και ομαδικού πνεύματος και την προώθηση ενός θετικού και υποστηρικτικού χώρου εργασίας. Αυτό βοηθά τα μέλη της ομάδας να αισθάνονται ότι ανήκουν, μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα ιδέες και ανατροφοδότηση και να εργάζονται μαζί για την επίτευξη κοινών στόχων.

Σύμφωνα με τον Goleman, αυτό το προσανατολισμένο στις σχέσεις στυλ είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τη διαμόρφωση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που ορισμένες εταιρείες καλούν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια στοργική, συνεκτική κοινότητα και όχι μια διοικητική μηχανή, γνωρίζοντας τους υπαλλήλους σας σε προσωπικό επίπεδο και γιορτάζοντας τις επιτυχίες τους, λέει.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το συνεργατικό στυλ ηγεσίας
Αυτό το στυλ χτίζει δεσμούς και δημιουργεί μια θετική εταιρική κουλτούρα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μεμονωμένα. Μπορεί να μην παρέχει επαρκή ανατροφοδότηση για την αντιμετώπιση θεμάτων απόδοσης ή την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων. Ο συνδυασμός αυτής της προσέγγισης με το εμπνευσμένο, εξουσιαστικό στυλ δημιουργεί μεγαλύτερη ισορροπία, προσφέροντας τόσο υποστήριξη όσο και κατεύθυνση.

5. Δημοκρατικό στυλ ηγεσίας
Το δημοκρατικό στυλ ηγεσίας περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ομάδας σας ώστε να έχει φωνή στη λήψη αποφάσεων. Με το να αφιερώνετε χρόνο για να συλλέγετε πληροφορίες, να ακούτε τις ανησυχίες και τις διαφορετικές προοπτικές και να ενσωματώνετε τα σχόλια, δείχνετε στα μέλη της ομάδας σας ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία, ότι οι φωνές τους ακούγονται και ότι οι συνεισφορές τους εκτιμώνται. Αυτό τους δίνει την αίσθηση της ιδιοκτησίας και της ευθύνης.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το δημοκρατικό στυλ ηγεσίας
Αυτό το στυλ είναι ιδανικό όταν δεν είστε σίγουροι για την καλύτερη πορεία δράσης και θέλετε να δημιουργήσετε ιδέες. Αλλά δεν είναι καλή στρατηγική όταν τα μέλη της ομάδας σας δεν έχουν εμπειρία ή πληροφορίες ή σε περιόδους κρίσης.

6. Στυλ ηγεσίας coaching
Το στυλ coaching επικεντρώνεται στην ατομική ανάπτυξη και περιλαμβάνει την αφιέρωση χρόνου για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων στόχων των μελών της ομάδας σας, τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. "Θέτοντας ερωτήσεις όπως: "Τι θέλεις από τη ζωή σου, την καριέρα σου, αυτή τη δουλειά; Και, πώς μπορώ να σας βοηθήσω;" ενθαρρύνει τους υπαλλήλους σας να προβληματιστούν σχετικά με τις φιλοδοξίες τους και να εργαστούν για την επίτευξή τους", λέει ο Goleman. Δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον για την εξέλιξή τους, βοηθάτε τους υπαλλήλους σας να αισθάνονται ότι εκτιμώνται και ότι έχουν κίνητρα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το στυλ ηγεσίας coaching
Αυτό το στυλ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων απόδοσης ένας προς έναν, αλλά μπορείτε επίσης να το περάσετε στις καθημερινές συζητήσεις, λέει. Ένας ηγέτης σε στυλ προπονητή μπορεί να πει: "Είσαι σπουδαίος στο XYZ, αλλά όταν κάνεις το ABC, δεν λειτουργεί τόσο καλά για τους εξής λόγους. Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις αυτή την άλλη προσέγγιση αντ' αυτού;". Αυτή η ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο βοηθά τους υπαλλήλους να αναπτυχθούν και να μάθουν, αντί να αφήνουν τα πιθανά προβλήματα να παραμένουν.

Πώς να προσαρμόζετε το στυλ ηγεσίας σας ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες προσαρμόζουν το στυλ τους στις διάφορες περιστάσεις - είτε πρόκειται για μια αλλαγή στο περιβάλλον, είτε για μια αλλαγή στην οργανωτική δυναμική, είτε για μια στροφή στον επιχειρηματικό κύκλο. Γι' αυτό πρέπει να παραμένετε συντονισμένοι με το περιβάλλον σας, να κατανοείτε τον αντίκτυπό σας στους άλλους και να προσαρμόζετε την προσέγγισή σας αναλόγως.

Όπως γράφει ο Goleman στο άρθρο του το 2000, "Οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες εναλλάσσονται ευέλικτα μεταξύ των στυλ ηγεσίας ανάλογα με τις ανάγκες... [Δεν] προσαρμόζουν μηχανικά το στυλ τους ώστε να ταιριάζει σε μια λίστα ελέγχου καταστάσεων - είναι πολύ πιο ρευστοί. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στον αντίκτυπο που έχουν στους άλλους και προσαρμόζουν απρόσκοπτα το στυλ τους για να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα".

Έτσι φαίνεται η εναλλαγή στυλ στην πραγματική ζωή

Όταν ξεκινάτε ένα νέο έργο, θα χρησιμοποιούσατε ένα εξουσιαστικό στυλ, όπου απαιτείται σαφής καθοδήγηση και ένα συναρπαστικό όραμα για να ενώσετε την ομάδα και να εμπνεύσετε τους ανθρώπους προς έναν κοινό στόχο. Θα αλλάζατε σε στυλ καθοδήγησης όταν ένας υπάλληλος δυσκολεύεται με μια συγκεκριμένη εργασία και πρέπει να τον βοηθήσετε να μάθει μια νέα δεξιότητα. Και θα χρησιμοποιούσατε ένα στιλ ρυθμοθέτησης όταν η ομάδα σας που αποτελείται από δυναμικούς και έμπειρους υπαλλήλους πρέπει να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη προθεσμία.

Τι γίνεται όμως αν αισθάνεστε ότι δεν είστε εξοπλισμένοι για να υιοθετήσετε ένα νέο και διαφορετικό στυλ ηγεσίας - πόσο μάλλον περισσότερα από ένα;

Ο Goleman λέει ότι ο καθένας μπορεί να διευρύνει το φάσμα των στυλ ηγεσίας του μέσω της αφοσιωμένης εξάσκησης και της επανάληψης. Συνιστά επίσης να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη της συναισθηματικής σας νοημοσύνης: «”Για να διευρύνουν [τα ρεπερτόρια των στυλ τους], οι ηγέτες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν ποιες ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης διέπουν τα στυλ ηγεσίας που τους λείπουν», γράφει στο άρθρο του στο HBR του 2000. "Μπορούν στη συνέχεια να εργαστούν επιμελώς για να αυξήσουν το πηλίκο τους σε αυτές. Για παράδειγμα, ένας ηγέτης που είναι συνεργατικός έχει πλεονεκτήματα σε τρεις ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης: στην ενσυναίσθηση, στην οικοδόμηση σχέσεων και στην επικοινωνία... Τέτοιες συμβουλές για την προσθήκη ικανοτήτων μπορεί να φαίνονται απλοϊκές - «Πήγαινε να αλλάξεις τον εαυτό σου»- αλλά η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι απολύτως εφικτή με πρακτική εξάσκηση”.

Τα καλά νέα είναι ότι η προσωπικότητα δεν είναι πεπρωμένο. Ακόμη και αν είστε εκ φύσεως εσωστρεφής ή έχετε την τάση να καθοδηγείστε από τα δεδομένα και την ανάλυση παρά από το συναίσθημα, μπορείτε να μάθετε πώς να προσαρμόζετε διαφορετικά στυλ ηγεσίας για να οργανώνετε, να παρακινείτε και να κατευθύνετε την ομάδα σας.

«Η επιτυχία ενός ηγέτη εξαρτάται από την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που εργάζονται γι' αυτόν», λέει ο Goleman. «Πυροβολείτε τον εαυτό σας στο πόδι αν χρησιμοποιείτε ένα στυλ ηγεσίας που είναι αντιπαραγωγικό για την απόδοσή τους».

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του successtories.gr και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.
Απαραίτητα
Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Εάν ρυθμίσετε τον browser σας, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση αυτών των cookies η Ιστοσελίδα ή ορισμένα τμήματα αυτής δεν θα λειτουργούν.
Στατιστικά

Τα στατιστικά cookies μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των διάφορων λειτουργιών του site μας ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία που προσφέρουμε.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Analytics, Hotjar, Skroutz Analytics, Facebook Pixel, Pinterest Tag.

Διάφορα

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τρίτων για διάφορες λειτουργίες όπως αλληλεπίδραση με κοινωνικά δίκτυα, χάρτες, κτλ. Χωρίς αυτά οι επιπλέον λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν τα Google Maps, AddThis social/share buttons, SnapWidget / Instagram widget.